Socialistische Partij

Aankondiging manifestatie "Zorg Geen Markt!"

13-05-2005 * Patiënten en werkers in de zorg komen op dinsdag 24 mei naar Den Haag voor een protestmanifestatie tegen de oprukkende marktwerking in de zorg. De actie op het Plein voor de Tweede Kamer wordt georganiseerd door het Comité `Zorg Geen Markt'. Interviews met verpleegkundigen, specialisten, patiënten, huisartsen en anderen worden afgewisseld met muziek en cabaret.

Binnenkort beslist de Eerste Kamer over de nieuwe zorgverzekeringswet, die onderdeel uitmaakt van het programma van de regering om de zorg meer marktwerking op te leggen. Ook de Tweede Kamer debatteert nog volop met de minister over de invulling en uitvoering van het nieuwe zorgstelsel. Invoering van deze wet zal grote gevolgen hebben voor patiënten en werkers in de zorg. Het nieuwe stelsel en de oprukkende marktwerking bedreigen volgens het comité de kwaliteit en de solidariteit van de gezondheidszorg. Vele duizenden werknemers uit de zorg hebben eerder deelgenomen aan een emailactie van het comité, dat werd gelanceerd door een vijftigtal prominenten uit de zorg en SP-Kamerlid Agnes Kant.

Veel werkers in de zorg geloven niet dat marktwerking de grote problemen in de zorg kan oplossen. Ook patiëntenorganisaties maken zich meer en meer zorgen over de gevolgen van de marktwerking en het nieuwe stelsel. De patiënten en werkers in de zorg willen daarom samen een vuist maken voor een solidaire, kwalitatief hoogwaardige gezondheidszorg.

De sprekers zijn onder meer Bas Vos (Landelijke HuisartsenVereniging), prof. dr. Robert Kreis (Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk), Hans ten Bosch (fysiotherapeut), Gerard Boekhoff (Nierpatiëntenvereniging), de heer Smits (ouderenbond ANBO) en Elise Burgerhart (Nederlandse Patiëntenvereniging).

Manifestatie `Zorg is geen markt!"
Dinsdag 24 mei 2005 12:00 - 14:00 uur
Plein, Den Haag
Website: Zorg geen markt