Ingezonden persbericht


Persbericht/ Uitnodiging

ICT innovatieproject I-Nexus van start

MKB UTRECHT KRIJGT ONDERSTEUNING

Bevorderen praktische toepassing ICT in het MKB

Stimuleren regionale economie door ICT-innovatie

Utrecht, 13 mei 2004 ­ Op initiatief van de Taskforce Innovatie Regio Utrecht (TFI) gaat op 24 mei I-Nexus van start. Het Utrechtse ICT innovatiecentrum I-Nexus geeft een extra stimulans aan het praktisch toepassen van ICT in het Utrechtse bedrijfsleven. Innoveren van ICT is nodig om de economie in de regio Utrecht duurzaam door te laten groeien.

Op dinsdag 24 mei zal prof. dr. Theo WA Camps, voorzitter van de TFI, in het Utrechtse Media Plaza het officiële startsein geven voor I-Nexus. De TFI zet projecten op voor een aantal speerpuntgebieden: zakelijke dienstverlening, ICT, life sciences, design en multimedia. Met deze projecten beoogt de TFI de 'kenniskracht' van de provincie Utrecht te versterken en vernieuwing bij het bedrijfsleven te stimuleren.

Ondernemers met creatieve en innovatieve ideeën zijn de motor van onze economie. Het midden- en kleinbedrijf wordt echter geconfronteerd met tal van hindernissen, die innovatie door middel van ICT in de weg staan. "Durf en geld alléén zijn onvoldoende om innovatieve ICT-projecten succesvol af te ronden", zegt Seth van der Meer, algemeen directeur van Sandfire die samen met Wim van Rooijen van Media Plaza het I-Nexus project leidt. "Het gaat vooral om de praktische toepasbaarheid die uiteindelijk bepaalt of ICT-innovaties ook de resultaten opleveren die beoogd worden."

Het ICT-initiatief I-Nexus brengt aanbieders en potentiële ICT gebruikers in de regio Utrecht dichter bij elkaar. Van der Meer: "We slaan een brug tussen de twee werelden en zorgen ervoor dat de twee partijen elkaar gaan begrijpen. Zodoende vertalen wij de eisen van de MKB-er naar eisen die aan software, hardware en implementatietrajecten gesteld moeten worden. Op deze manier moeten ICT-investeringen sneller rendement opleveren, waardoor het MKB in de regio Utrecht sterker en slagvaardiger wordt. Verbetering van de individuele concurrentiepositie en van de regio als geheel, is uiteraard waar het ons om te doen is."

Innovatiecentrum I-Nexus bevordert de ICT-innovatie en stelt het Utrechtse midden- en kleinbedrijf in staat om te gaan werken aan realistische en uitvoerbare ICT plannen. Om dit te realiseren start volgende maand een reeks praktische workshops, waaraan innoverende MKB'ers uit de regio Utrecht gratis kunnen deelnemen. In deze workshops gaan innovatie-experts uit de praktijk en ICT- aanbieders uit de regio Utrecht met ondernemers aan de slag. Er komen onderwerpen aan bod die de ICT mogelijkheden belicht om bijvoorbeeld het maximale uit de klant te halen, marges te vergroten, sneller te factureren, de cashflow te verbeteren of slimmer voorraad te beheren. Zo wil I-Nexus MKB-ondernemers inspireren om hun bedrijf nog beter te laten presteren. Na afloop moet de MKB-ondernemer in staat zijn en gemotiveerd zijn om zelf de volgende dag tot actie over te gaan. Daarbij zal hij kunnen blijven rekenen op de steun van I-Nexus, die tevens een dag gratis consulting aanbiedt aan de workshopdeelnemers die actief aan de slag gaan.

Over de Taskforce Innovatie Regio Utrecht

Op 23 februari 2005 gaf minister-president J.P. Balkenende het officiële startsein voor de TFI. De TFI is een initiatief van Utrechtse overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen en is bedoeld om de 'kenniskracht' van de regio Utrecht te versterken en een nieuwe impuls te geven aan vernieuwingen in het Utrechtse bedrijfsleven. Partijen die actief zijn op het terrein van innovatiebevordering hebben hun krachten gebundeld en zorgen voor een breed draagvlak. De deelnemers zijn: Provincie Utrecht, Hogeschool van Utrecht, Hogeschool van de Kunsten, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Universiteit Utrecht, gemeente Amersfoort, gemeente Utrecht, Kamers van Koophandel Gooi-en Eemland en Utrecht e.o., Syntens Utrecht, Bestuur Regio Utrecht, MKB Midden Nederland, VNO/NCW Midden Nederland en een tiental bedrijven. De ambitie van de TFI is om Utrecht te helpen in Europa een leidende positie te verwerven in de zakelijke dienstverlening, ICT, life sciences, design en multimedia. www.taskforceinnovatie.nl

Over I-Nexus

Het TFI-project I-Nexus heeft tot doel om zoveel mogelijk MKB-ers te laten ervaren dat zij hun bedrijf meer concurrerend kunnen maken door ICT goed in te zetten. Door ICT-oplossingen volledig af te stemmen op de specifieke bedrijfsvoering van een onderneming, leidt dit tot een betere concurrentiepositie, meer omzet en een beter rendement.

I-Nexus beoogt verder een bijdrage te leveren aan een betere aansluiting van kennisinstellingen op zowel de ICT-sector als het MKB in het algemeen. Dit doet I-Nexus door MKB-ondernemers in contact te brengen met andere ondernemers, regionale ICT-aanbieders, kennisinstellingen en andere innovators uit de regio. I-Nexus is een initiatief van Media Plaza en Sandfire. Het is tot stand gekomen met financiële steun van de Europese Unie en Innovatieve Acties Utrecht. www.i-nexus.nl

//Einde bericht