Gemeente Breda

Verschil vraag en aanbod op woningmarkt leidt tot nieuw woningonderzoek

De gemeente Breda gaat vanaf 24 mei starten met een woningonderzoek (schriftelijke enquête) onder haar bevolking.

Aanleiding voor dit onderzoek is een eerdere verkenning die onlangs is uitgevoerd naar de ontwikkelingen op de woningmarkt in de komende 10 tot 15 jaar. De belangrijkste conclusie is dat de spanning op de woningmarkt gaat afnemen. Er moeten dan wel gemiddeld 1.000 woningen per jaar worden gebouwd. De resultaten van de verkenning zijn besproken aan de Woontafel. Dit zijn vertegenwoordigers van alle partijen op de woningmarkt in Breda. De Woontafel heeft gevraagd om meer informatie over de ontwikkelingen in de naoorlogse compacte woonmilieus en over de betaalbaarheid van wonen.

Basis voor de verkenning is het Woningbehoefte Onderzoek uit 2002. Het woningbehoefte onderzoek is een grootschalige landelijk uitgevoerde enquête. Om een beter beeld van de Bredase woningmarkt te krijgen is deze verkenning uitgevoerd. Hierbij is als vertrekpunt genomen dat de gemeente Breda 10.000 woningen bouwt waarbij een verdeling tussen 35 procent huur en 65 procent koop is gehanteerd. De uitkomst van deze verkenning is dat het woningtekort afneemt en er een ontspanning op de woningmarkt optreed. Gelijktijdig constateert het bureau dat er een groot verschil bestaat tussen de woningen die worden gevraagd en de woningen die worden aangeboden. Dit verschil treedt vooral op in de zogenaamde naoorlogse compacte woonmilieus. In Breda zijn dit de wijken Heuvel, Hoge Vucht en Ypelaar/Blauwe Kei.

De verkenning is gebaseerd op enquêtes die in het jaar 2002 zijn afgenomen. In 2005 wordt een start gemaakt met het actualiseren van de nota's Maatwerk Wonen en Perspectief Wonen. Het is gewenst om hierbij te kunnen beschikken over de meest actuele stand van ontwikkeling op de woningmarkt. Het college van burgemeester en wethouders heeft op basis van deze actualisering en de vraag vanuit de Woontafel besloten om op korte termijn een aanvullend onderzoek te laten uitvoeren.

Breda, 19 mei 2005