Saxion Hogescholen
BR>

do 19 mei 2005

Saxion presenteert resultaten onderzoek tijdens symposium 'Lokale aanpak gebiedsgericht beleid, praktijkvoorbeelden in het landelijk gebied'

De landelijke overheid stimuleert een regionale aanpak van het gebiedsgerichte beleid. Dat houdt in een specifiek op de regio toegesneden beleid voor 'vernieuwing' van het landelijke gebied. De provincie is de regisseur van deze beleidsprocessen, maar wat kunnen gemeenten en andere lokale partijen - zoals verenigingen van plaatselijk belang en agrarische natuurverenigingen - er mee? Op welke wijze moeten de verschillende partijen hun rol spelen? Welke valkuilen doen zich voor en wat zijn de succesfactoren? Het symposium 'Lokale aanpak gebiedsgericht beleid, praktijkvoorbeelden in het landelijke gebied' op dinsdag 24 mei van 10.00 tot 17.00 uur aan de locatie Deventer van Saxion Hogescholen geeft antwoord op deze vragen.

De afgelopen jaren is in Nederland al veel ervaring opgedaan met gebiedsgerichte benaderingen. Op diverse plekken is sprake van interessante lokale initiatieven. Projecten uit alle windstreken worden op het symposium gepresenteerd. Elke deelnemer volgt vier van de twaalf workshops, met succesvolle voorbeelden van projecten in Zeeuws Vlaanderen en Brabant tot Drenthe, Overijssel en Gelderland.

Het symposium komt voort uit een onderzoek van het Lectoraat Duurzame Ontwikkeling van de Leefomgeving van de academie Ruimtelijke Ontwikkeling en Bouw van Saxion Hogescholen naar lokale, gebiedsgerichte beleidsprocessen. Tijdens dit symposium - georganiseerd in samenwerking met de opleiding Master of Environmental Science - presenteert het lectoraat de resultaten van dit onderzoek.

Doel van het symposium is om de opgedane ervaringen te verbreden naar andere streken in ons land. Gebieden met op het oog geheel andere situaties, waarvoor de onderzoekservaringen toch van grote nut kunnen zijn. Op die manier verwezenlijkt het lectoraat - naast de onderzoeksdoelstelling - de doelstelling van kennisuitwisseling. Het symposium betekent een bron van inspiratie voor gemeenten, maar ook voor alle andere partijen die te maken krijgen met de invulling van het gebiedsgericht beleid in het eigen landelijke gebied.

Als vervolg op het symposium stellen de onderzoekers een naslagwerk samen, dat handvatten biedt voor de aanpak in het eigen gebied. Informatie over het symposium is te vinden op
www.saxion.nl/leefomgeving


-------------------------------------------- EINDE PERSBERICHT-----------------------------------------