Gemeente Hengelo

Roemrucht verleden van het FBK stadion op tv

Dinsdagavond in het programma Het Oversticht van TV Oost

TV Oost heeft haar programma Het Oversticht, dat handelt over historie in de provincie, geheel gewijd aan de historie van het Fanny Blankers-Koen stadion in Hengelo. Het programma wordt dinsdagavond 24 mei uitgezonden om 19.39 uur op TV Oost en duurt ca. achtien minuten. Aanleiding was de afbraak van het oude stadion en de opening van het totaal vernieuwde stadion op zondag 29 mei, voorafgaand aan de THALES FBK Games.

Bij de opening in 1949 kreeg het stadion de naam: Stadion Veldwijk. In de jaren vijftig en zestig was het vooral een voetbal- en speedwaytempel. De Twentse Profs, en later de profs van Tubantia, speelden er hun wedstrijden. Fameus waren jarenlang de speedwaywedstrijden om de Gouden Helm.

Grote namen waren Tonny Kroeze uit Zenderen, en zijn zoons Gerrie en Hennie. Niet zo bekend maar wel een hoogtepunt was de oefenwedstrijd van het Nederlands Elftal tegen HSV in 1974. Het vertoonde spel was beroerd, maar de nipte overwinning (2-1) bleek de opmaat voor een sensationeel WK-optreden.
Eind jaren zeventig kreeg de atletiek weer alle ruimte in het Stadion Veldwijk. Samen met de atletiekverenigingen werden plannen ontwikkeld voor een moderne atletiekaccommodatie voor breedte- en topsport. In die tijd ontstond ook het idee om jaarlijks een internationaal atletiekevenement te organiseren. Naamgeefster werd Fanny Blankers-Koen, sporter van de eeuw.

De kijker wordt verrast met prachtige historische beelden en topprestaties uit het roemruchte sportverleden van het voormalige stadion Veldwijk / FBK stadion. Natuurlijk toont het programma ook kort het geheel vernieuwde FBK stadion. De eerste uitzending start om 19.39 uur. Het Oversticht wordt die avond om de twee uur herhaald.