Partij van de Arbeid


23 mei 2005


Vragen van de leden Dijsselbloem, Van Heemst en Van Dam (PvdA) aan de minister van Justitie


over het onderzoek naar 357 Islamic Hosting


* Hebt u de uitzending van 1 Op De Middag gehoord over het rechtshulpverzoek van Zwitserland aan Nederland om onderzoek te doen naar het bedrijf 357 Islamic Hosting, dat verantwoordelijk zou zijn voor het hosten van een groot aantal extreem-islamistische internetpagina s en het zaaien van haat?


* Om welke reden komt dit verzoek van het Zwitserse ministerie van Justitie en is het waar dat het om een terrorismeonderzoek gaat?


* Betreft het door politie en Justitie in Nederland lopende onderzoek ook een terrorismeonderzoek? Zo ja, werken de juridische diensten van Nederland en Zwitserland samen? Zijn er nog andere landen bij het onderzoek betrokken?


* Is het waar dat Justitie het onderzoek heeft aangehouden, omdat zij op slechts een lege postbus is gestuit?


* Van welke middelen heeft Justitie eventueel in samenwerking met een van de officiële internetrechercheurs gebruikgemaakt om de herkomst, vestiging en managers van dit bedrijf op internet (account) te achterhalen?


* Is het waar dat het onderzoek leidt naar een account bij internetprovider XS4All die nog steeds actief is? Zo ja, heeft Justitie contact opgenomen met XS4All om de gegevens te verifiëren en wat was de uitkomst daarvan? Zo neen, waar heeft het onderzoek dan wel toe geleid?


* Is het waar dat het internetrecherchebedrijf Fox IT de in 1 Op De Middag genoemde onderzoeksuitkomsten bevestigt?


* Is het waar dat PayPal een internetpagina via welke rekeningen betaald of geld verstuurd kan worden over recente betalingsgegevens van 357 Islamic Hosting beschikt? Heeft Justitie deze gegevens bij PayPal nagetrokken?


* Heeft Justitie de gegevens die over 357 Islamic Hosting via domeinvinders zijn te achterhalen, volledig nagetrokken, zoals het mobiele Nederlandse telefoonnummer dat nog steeds in gebruik is?


* Is het waar dat 357 Islamic Hosting, zoals zij zelf op hun internetpagina stellen, inmiddels in het buitenland gevestigd is? Is het waar dat het Sijaia in Gaza betreft?


* Hoeveel radicale of extremistische islamitische internetpagina s zijn inmiddels van het internet afgehaald? Hoeveel daarvan werden door 357 Islamic Hosting gehost?


AVRO, Radio 1, 18 mei, 14.00 - 17.00 uur.


Fox IT, Haagweg 137 te Rijswijk, tel: 070 336 99 99, www.foxit.nl.


PayPal, http://pages.ebay.nl/paypal/.


http://www.checkdomain.com/cgi-bin/checkdomain.pl?domain=357hosting.com.


http://www.357hosting.com/press004.htm.


http://www.checkdomain.com/cgi-bin/checkdomain.pl?domain=357hosting.com.