Edelman - DLV


24 - 5 - 2005

Een op de tien Nederlanders verhuist vanwege buren

Meerderheid tevreden met naaste bewoners

Een op de tien Nederlanders is ooit verhuisd vanwege een slechte verstandhouding met de buren. Verder ondervindt 12 procent van de bevolking last van de buren. Dit blijkt uit het Burenonderzoek van De Vos & Jansen Marktonderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het tijdschrift Readers Digest. De relatie die Nederlanders hebben met hun buren, blijkt nog steeds een belangrijk component van het dagelijks leven. Doorgaans is de verstandhouding zeer goed, maar een conflict met de buren kan anderzijds diep snijden in de persoonlijke levenssfeer.

Bijna tweederde van de Nederlanders kent zijn naaste buren persoonlijk. Driekwart meent het getroffen te hebben met degene die naast, boven of onder hem woont. Daarnaast bestempelt een derde de relatie met zijn buren zelfs als vriendschap. Opvallend is dat ouderen meer contact met buren onderhouden dan de jonge generatie. Van de 60-plussers kent 75% de buren persoonlijk. Bij de generatie tot 30 jaar ligt het percentage op 40%.

Uit het onderzoek blijkt dat 60% alle buren bij naam kent en zelfs 66% weet hoe de buurkinderen heten. Bijna 50% weet wat voor beroep de buren uitoefenen. Dat Nederlandse buren regelmatig initiatieven ondernemen, blijkt uit het feit dat er in 40% van de buurten wel eens een feest of barbecue wordt georganiseerd. Maar liefst 85% van de buren neemt hieraan deel.
Bijna 60% van de buren houdt regelmatig een praatje met elkaar, toch houdt veel burencontact op bij de voordeur. Slechts 28% van de Nederlandse buurtbewoners komt bij elkaar over de vloer.

Overlast
Geluidsoverlast is de meest voorkomende klacht, op afstand gevolgd door inpikken van parkeerplaatsen en visuele overlast (troep rondom de woning). Op het gebied van kinderen zijn Nederlanders tolerant, iets meer dan 6% zegt last te hebben van buurkinderen. Meer last heeft men van huisdieren; 20% stoort zich aan lawaai en troep die de dieren van de buren achterlaten.
In geval van overlast stapt een overgrote meerderheid naar de buren toe. Bij ruim 15% is het wel eens zo uit de hand gelopen dat er politie werd ingeschakeld. Meestal gaat het hierbij om verbale conflicten en treiterijen. Op het platteland en in dorpen komt het significant vaker tot fysieke conflicten.

Hulp
Indien irritaties ontbreken, kunnen buren in veel gevallen wel op elkaar rekenen. Een ruime meerderheid helpt regelmatig een buur uit de brand door postpakketjes aan te nemen, op het huis te passen of planten water te geven. Bijna 50% van de Nederlanders heeft de sleutel van de buren. In het bijzonder voor bewoners van rijtjeshuizen is dit normaal. Van de flatbewoners geeft 25% een sleutel aan een buurman of buurvrouw af. Dat buren een belangrijke rol spelen als het gaat om een gevoel van veiligheid, geldt voor bijna 45% van de Nederlanders. Zij voelen zich veiliger in huis dankzij de aanwezigheid van buren. Opmerkelijk is dat dit vooral voor de bewoners van grote steden geldt.

Over Reader's Digest
Reader's Digest is een internationale uitgeverij die in 1922 in de Verenigde Staten werd opgericht met de publicatie van het gelijknamige tijdschrift. In Nederland is het tijdschrift bekend als Reader's Digest, Het Beste voor Nederland'. Dit tijdschrift is uitgegroeid tot het grootste ter wereld met 48 edities in 19 talen en 100 miljoen lezers wereldwijd. Inmiddels is The Reader's Digest Association Inc. een vooraanstaande uitgeverij met een compleet assortiment aan onderhoudende en informatieve producten als boeken, muziekcollecties, video's, special interest bladen en multimediaproducten. Informatie over Reader's Digest is te vinden op de internetsite: http://www.readersdigest.nl of http://www.rdnl.nl

BUREN IN DE REGIO

In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg kent men de buren het best. Dit is niet verwonderlijk aangezien een op de acht familie van elkaar is. Er wordt vaker dan elders een praatje gemaakt, men kent de namen van de buren en komt het meest bij elkaar over de vloer.

In het noorden van Nederland beschouwt meer dan de helft zijn buren als vrienden; een contrast met de rest van het land waar slechts 30 à 37 procent dit zo ervaart. Ook kent deze regio veel buurtfeesten. Toch geeft bijna een kwart aan meer contact te willen met de buren.

In grote steden blijkt men toleranter dan gemiddeld tegenover de buren. Mensen in de stedelijke regios hebben gemiddeld wel het meeste last van hun buren (18,1%), maar slechts 7,1% schakelt de politie in bij overlast, tegenover 15,6% gemiddeld in het land.

In het noorden van het land is men het meest eens met de stelling: Mijn buren zorgen ervoor dat ik me veiliger voel in huis. Al geeft in deze regio slechts 37,2% zijn sleutel af aan de buren. Over het algemeen zijn Nederlanders redelijk tot zeer tevreden over hun buren, met de inwoners van West-Nederland voorop (gemiddeld 81,1%).

Meer over Reader's Digest:
Persberichten
Achtergrondinformatie
Beeldmateriaal
website: http://www.rdnl.nl

Reader's Digest

Edelman
Margot Eggink / Eveline Bouman
Postbus 2021
2130 GE Hoofddorp
tel: 023-554 2030
e-mail: nl@edelman.com
website: http://www.edelman.com/nl