Time : 9:59:05 AM
Date : Tuesday, May 24, 2005
Sender Name: SANOFI PASTEUR MSD

Vaccin tegen baarmoederhalskanker - Sanofi Pasteur MSD HET VACCIN TEGEN BAARMOEDERHALSKANKER IN ONTWIKKELING VAN SANOFI PASTEUR MSD / MERCK, LEIDT TOT EEN HOGE ANTI-HPV IMMUUNRESPONS BIJ ADOLESCENTEN, WAT VROEGE VACCINATIESTRATEGIEËN ONDERSTEUNT

Meest recente gegevens over het vaccin tegen baarmoederhalskanker voorgesteld op de European Society for Paediatric Infectious Diseases (ESPID)

Valencia, Spanje, 19 mei 2005 - het humaan papillomavirus (HPV) vaccin in ontwikkeling van Sanofi Pasteur MSD / Merck & Co., Inc., leidde tot een hoge anti-HPV immuunrespons bij adolescente jongens en meisjes in vergelijking met jonge vrouwen, volgens een recente studie die vandaag werd voorgesteld. "Deze studie toont aan dat het vaccin een sterkere immuunrespons induceert bij adolescenten dan bij jonge volwassen vrouwen", verklaarde Professor Terry Nolan, Professor en Directeur, School of Population Health and Department of Public Health van de Universiteit van Melbourne, Australië, één van de hoofdonderzoekers van de studie. Deze bevindingen suggereren sterk dat de bescherming die het vaccin induceert bij jonge adolescenten, minstens zal aanhouden tot de leeftijd waarop ze zullen blootgesteld worden aan het virus.

Het vaccin in ontwikkeling dat werd ontworpen om de infectie met vier frequent voorkomende HPV types - 6, 11, 16 en 18 - en aanverwante ziekten, met name baarmoederhalskanker, cervicale precancereuze letsels en genitale wratten, te voorkomen. De nieuwe gegevens van een Fase III studie van het vaccin werden voorgesteld op de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society of Infectious Diseases (ESPID). Dit is de eerste studie die de immuunrespons en de tolerantie evalueert bij jonge adolescenten van 10 tot 15 jaar.

In april 2005 bleek uit de gegevens van de Fase II studie die gepubliceerd werden in The Lancet Oncology dat het vaccin bij jonge volwassen vrouwen de gecombineerde incidentie van persisterende HPV 6, 11,16 en 18 infecties en aanverwante ziekten, inclusief nieuwe cervicale precancereuze letsels en genitale wratten, significant vermindert in vergelijking met placebo.

Over de studie
Deze studie bij 1529 personen werd opgesplitst in drie groepen - 510 jongens van 10-15 jaar, 506 meisjes van 10 tot 15 jaar en 513 vrouwen van 16 tot 23 jaar - en vergeleek de immuunrespons op het vaccin tussen de groepen. Alle personen kregen drie injecties met het vaccin gedurende een periode van zes maanden en werden getest om na te gaan in welke mate het vaccin in ontwikkeling in staat was om de specifieke immuunrespons tegenover de vier HPV types die het bevat, te stimuleren. De tolerantie werd eveneens geëvalueerd. In de studie werd de immuunrespons gemeten met behulp van twee metingen : de seroconversie of de ontwikkeling van antilichamen in het bloed die niet aanwezig waren vóór de toediening van het vaccin, en de GMTs (geometric mean titers) die de graad van anti-HPV respons in het bloed weergeven. De bloedtesten die uitgevoerd werden één maand na het beëindigen van de studie toonden aan dat de seroconversie percentages 100 procent bedroegen voor HPV types 6, 11, 16 en 99,9% voor HPV 18 in de gecombineerde groep van adolescenten. De overeenkomstige waarden in de groep van 16 tot 23 jaar waren 100, 100, 100 en 99,1% voor HPV 6, 11, 16 en 18 respectievelijk. De antilichaamspiegels, gemeten met GMT, waren voor elk van de vier HPV types significant hoger bij de adolescente meisjes en jongens dan bij de jonge volwassen vrouwen.

De toediening van een schema van drie dosissen van het vaccin werd globaal goed verdragen door de adolescenten van 10 tot 15 jaar en door de jonge vrouwen van 16 tot 23 jaar. Slechts twee adolescenten (0,2% van de adolescenten in de studie) stopten de vaccinatie omwille van een negatief fenomeen. Koorts (37,8°) binnen de 15 dagen na toediening van het vaccin kwam frequenter voor bij de jongens (p
Momenteel lopen er wereldwijd Fase III klinische studies om de veiligheid en de doeltreffendheid van het vaccin te evalueren op basis van sterke klinische eindpunten bij meer dan 25.000 deelnemers.

De resultaten van deze Fase III studies worden later dit jaar verwacht.

"HPV types 6 of 11 worden niet in verband geb racht met baarmoederhalskanker, maar zij kunnen abnormale Pap-uitstrijkjes veroorzaken, waardoor bijkomende testen nodig zijn - wat nodeloze onrust over kanker teweegbrengt," verklaarde Eliav Barr, MD, senior director of Clinical Research, Merck Research Laboratories, en coauteur van de studie. "Het vaccin werd doelbewust ontwikkeld om de HPV types te treffen die het meest frequent geassocieerd zijn met baarmoederhalskanker, alsook de types die genitale wratten en vele abnormale Pap-uitstrijkjes veroorzaken, om de last van HPV-gerelateerde ziekten zo veel mogelijk te verminderen."

Humaan Papillomavirus, Baarmoederhalskanker, Abnormale Pap-uitstrijkjes en Genitale Wratten.
Baarmoederhalskanker is de tweede belangrijkste doodsoorzaak door kanker (na borstkanker) bij Europese vrouwen. Jaarlijks wordt er bij ongeveer 33.500 vrouwen baarmoederhalskanker gediagnosticeerd en jaarlijks sterven 15.000 vrouwen in Europa aan baarmoederhalskanker. Dit betekent dat dagelijks ongeveer 40 vrouwen in Europa sterven aan baarmoederhalskanker.
Men schat dat ongeveer 20 miljoen Amerikaanse mannen en vrouwen besmet zijn met HPV. Bij de meeste mensen lijkt HPV vanzelf te verdwijnen. Bij sommigen werd het virus in verband gebracht met baarmoederhalskanker, abnormale Pap-testen en genitale wratten. In de Verenigde Staten schat men dat er in 2005 10.370 nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker zullen worden gediagnosticeerd en dat er ongeveer 3710 vrouwen zullen overlijden aan baarmoederhalskanker. Genitale wratten komen veel voor - 500.000 tot 1.000.000 nieuwe gevallen per jaar in de Verenigde Staten alleen al - en de behandelingsopties kunnen pijnlijk zijn.

Sanofi Pasteur MSD combineert innovatie en expertise. Het is de enige firma in Europa die zich exclusief wijdt aan vaccins. Sanofi Pasteur MSD bundelt de ervaring van onderzoek en ontwikkeling van zowel Sanofi Pasteur als MSD, samen met hun teams van overal ter wereld. De focus ligt op de ontwikkeling van nieuwe vaccins voor Europa, met de bedoeling om zo de bescherming tegen andere ziektes uit te breiden en bestaande vaccins te perfectioneren om de aanvaardbaarheid, doeltreffendheid en tolerantie van vaccinatie te verbeteren.

Uw contactpersoon in België voor verdere vragen:
Dr Dirk Campens,
Medical Director
e-mail: dcampens@spmsd.com
Tel: 02/702.33.72