PERSBERICHT - 2005-05-24

Belangstelling voor treinreizen neemt opvallend toe

Boekingen zomervakantie een procent hoger

De boekingen van vakanties voor het zomerseizoen 2005 liggen tot begin mei in totaal een procent hoger dan v orig jaar over dezelfde periode. Dit blijkt uit de ANVR/TNS Nipo boekingsstatistiek gemeten t/m 8 mei 2005. De boekingen via ANVR reisorganisaties van vliegvakanties en treinreizen plussen, terwijl autoreizen en busreizen dalen.

Kijkend naar de boekingen van vliegreizen (+13%) naar diverse bestemmingen, is er gemeten over het hele zomerseizoen tot dusver een plus te zien in de boekingen naar Turkije (+30%), Portugal (+13%), Griekenland (+17%) en Egypte (+16%). Turkije was, kijkend naar uitsluitend de laatste periode van 4 weken, onverminderd populair met 36% meer periodeboekingen. Georganiseerde vliegvakanties naar Spanje dalen met -6%.

De boekingen van vliegreizen naar Europese bestemmingen komen totaal op +14%. Vliegreizen naar verre bestemmingen zijn met +8% ook populair.

De volgende verre bestemmingen waren in de laatste periode van 4 weken vergeleken met vorig jaar zeer in trek: ecobestemming Costa Rica (+50%), gordel van smaragd Indonesië (+69%), Verre Oosten (+20%), het land van de safaris Kenia (+14%) en het West-Afrikaanse Gambia (+160%). Terwijl het Verre Oosten goed boekt, mag de belangstelling voor Sri Lanka met in totaal -77% minder boekingen nog wel toenemen.

De boekingen van autoreizen laten een divers beeld zien met in totaal een achterstand van -9%. Alleen autovakanties naar Oostenrijk (0%), Italië (+10%) en Oost-Europa (+15%) staan in de plus. De boekingen van busreizen blijven achter met -15%. Concurrentie van low cost airlines veroorzaakt dit effect. Daarnaast vinden meer en meer pakketreizen plaats waarbij eerst naar de bestemming wordt gevlogen (dus geregistreerd als vliegvakantie) en ter plaatse de reis comfortabel plaatsvindt met de touringcar over kortere afstanden.

Opvallend is de toegenomen belangstelling voor treinreizen welke in totaal op +6% staan en met name goed geboekt worden voor Duitsland (+17%). Treinreizen naar België, Frankrijk en Groot-Brittannië plussen respectievelijk met +7%, +9% en +8%.