Stadsdeel Bos en Lommer


Sector Middelen
Afdeling Communicatie

Persbericht
Datum 23 mei 2005
Ons Kenmerk B&L/42

Extra aandacht homo en lesbisch emancipatiebeleid Bos en Lommer

voorUITkomen is vooruitgang

In stadsdeel Bos en Lommer is afgelopen woensdag de conferentie 'voorUITkomen is vooruitgang' gehouden over homo en lesbisch emancipatiebeleid in een multiculturele omgeving. Ongeveer vijfenveertig mensen van verschillende herkomst en signatuur bezochten de conferentie. Het doel was om de knelpunten te bespreken en in kaart te brengen welke oplossingsrichtingen in het stadsdeel de meeste kans van slagen hebben. Op de conferentie bleek dat er zowel behoefte als bereidheid is om samen in gesprek te gaan.

Het raadslid Meindert Koster (VVD) heeft in januari een initiatiefvoorstel ingediend over dit onderwerp omdat hij constateert dat homo-emancipatie in een multiculturele wijk onder de aandacht gebracht moet worden.

Uitkomsten van de conferentie
- Bos en Lommer kan een voortrekkersrol vervullen door signalen vroegtijdig op te pikken en actie te ondernemen, bijvoorbeeld door mensen met elkaar in gesprek te brengen en door na te gaan of de gemaakte afspraken worden nagekomen. - Gezien de behoefte in Bos en Lommer en vergelijkbare wijken uit andere stadsdelen wordt aansluiting gezocht bij het stedelijke initiatief 'Veilige Haven'. Het voorstel is om een voorportaal te creëren in de vorm van een ontmoetingskamer. Deze heeft drie functies: het moet een informatie- en voorlichtingspunt zijn, een servicebalie hebben en een ontmoetingsplek voor de doelgroep zijn uit de verschillende stadsdelen. - Het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Bos en Lommer gaat gesprekken organiseren met verschillende instellingen, zoals scholen, welzijns- en vrijwilligersorganisaties. Elke instelling wordt gevraagd om één concreet voorstel te doen. - Uitgesproken is dat in het onderwijs een belangrijke taak is weggelegd voor het opvoeden in omgangsvormen. Docenten moeten gefaciliteerd worden, bijvoorbeeld door training en opleiding, om onderwerpen als homoseksualiteit, diversiteit en omgangsvormen bespreekbaar te maken in de klas.

Vervolg
Portefeuillehouder Ayhan Yalin wil aansluiting zoeken bij bredere thema's, zoals burgerschap en 'Wij Amsterdammers' waarbij het gaat om samenleven in een stad vol diversiteit. Homoseksualiteit is daarin een van de vele aspecten, waarbij het gaat om op verantwoordelijke en respectvolle wijze met elkaar omgaan. Hij riep bewoners op om, in samenwerking met het stadsdeel, actief betrokken te zijn.

Het Dagelijks Bestuur van Bos en Lommer zal zorgdragen voor het realiseren van bovengenoemde uitkomsten van de conferentie. Een belangrijk resultaat van de middag is dat er een start is gemaakt met de samenwerking voor dit thema. Zowel de organisatoren als de deelnemers hadden een positief gevoel aan het einde van de middag. Alle aanwezigen hebben de intentie om de samenwerking voort te zetten in Bos en Lommer.



Stadsdeel Bos en Lommer