FNV

De Waal opent FNV-congres

De FNV moet zich meer richten op nieuwe groepen leden. Dat was de belangrijkste boodschap van scheidend FNV-voorzitter Lodewijk de Waal. De grootste vakcentrale van Nederland congresseert vandaag en morgen in de Rotterdamse Doelen.

Wat hebben we aan economische groei als de sociale samenhang zoek is? FNV-voorzitter Lodewijk de Waal gaf in zijn openingsspeech op het FNV-congres meteen maar het antwoord op die vraag:

De vakbeweging moet hierin het heft in de hand nemen, in de geest van het Museumplein. Handelend vanuit onze eeuw oude kernwaarde van solidariteit, maar met nieuw elan. En gericht op de actuele vraagstukken op het terrein van werk en inkomen. Dat is in het kort de boodschap van dit congres voor de komende 4 jaar.

Slagkracht vergroten

De slagkracht van de FNV was het thema dat als een rode draad door de laatste congresaftrap van de vertrekkende voorzitter liep. Op het congres wil Nederlands grootste vakcentrale allerlei manieren bediscussiëren om die slagkracht te vergroten.

Internationaal door nog meer te investeren in internationale vakbondsnetwerken en nieuwe vormen van internationale samenwerking. Framework agreements zien we als een instrument om op internationaal niveau met multinationals of sectoren afspraken te maken, aldus Lodewijk de Waal. En op lokaal niveau willen we nieuwe vormen van samenwerking introduceren, onder de noemer lokaal sociaal beleid.

De FNV-voorzitter voorzag dat het wel eens moeilijker kan worden om invloed uit te oefenen op politiek en werkgevers. Het antwoord daarop is volgens hem door vaker themas op de politieke agenda zetten door meer campagneachtige vormen te gebruiken.

Nieuwe groepen

De FNV wil de slagkracht ook vergroten door zich te richten op nieuwe groepen leden. Lodewijk de Waal:

De belangrijkste uitdaging voor de komende jaren is zonder twijfel dat de FNV andere groepen werknemers aan zich moet binden, denk aan jongeren, vrouwen en allochtonen. Op dit congres presenteren we de nieuwe voorstellen,zoals een jongerennetwerk. En we komen met voorstellen om de belangen van vrouwen en allochtonen beter te behartigen.

24 mei 10.10 uur