Gemeente Kerkrade
---

24.05.05: Start bouw windturbines De Locht-Zuid

Wethouder Brauers, deputé Kersten en Rick Wasser tussen de kinderen voor het onthulde bouwbord. Op maandag 23 mei is de start van de bouw van twee windturbines in het gebied De Locht-Zuid symbolisch ingeluid door het onthullen van een bouwbord ter plaatse. De onthulling werd gedaan door wethouder André Brauers van Milieu, deputé Bert Kersten en Rick Wasser van Evelop uit Utrecht. Ook was een aantal kinderen bij de onthulling aanwezig met een vlieger. De bouw van de twee turbines in het gebied Locht-Zuid start deze maand en naar verwachting zullen de molens eind 2005 gereed zijn. Het project is in nauwe samenspraak met de Provincie Limburg tot stand gekomen. Voor de gemeente Kerkrade is het belang van dit project enerzijds invulling geven aan de provinciale doelstellingen en anderzijds om duidelijk te maken dat zij de klimaatproblematiek serieus neemt en hierin als een actieve gemeente wil opereren.

Tevens werd gisteren van de gelegenheid gebruik gemaakt om een toelichting te geven op het project 'Kerkrade, jongeren en windenergie' dat in de loop van het jaar zal gaan lopen.

Twee windmolens
Eind 2003 werd de samenwerkingsovereenkomst getekend tussen de gemeente Kerkrade en het ontwikkelingsbedrijf Evelop voor de bouw van de twee turbines in Kerkrade.

Eigenschappen windmolens De twee windmolens hebben elk een vermogen van 2000 kilowatt, een ashoogte van 80 meter en een rotordiameter van 78 meter. De molens zullen voor ongeveer 2000 huishoudens groene stroom gaan leveren, waarvan een groot deel bestemd is voor burgers, scholen en bedrijven van Kerkrade en voor de nieuwe wijk Hoogveld ten noorden van het Parkstad Limburg Stadion.

'Eigen' groene stroom
Als burgers, scholen en bedrijven van Kerkrade dat willen, kunnen zij straks kiezen voor groene stroom van hun 'eigen' windmolens. Dit feit vindt wethouder Brauers erg belangrijk. Volgens hem wordt op deze wijze duurzame energie en het belang hiervan voor de burgers van Kerkrade heel concreet.

Project 'Kerkrade, jongeren en windenergie' Bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst eind 2003 heeft wethouder Brauers aangegeven dat geprobeerd zou worden de basisscholen actief te betrekken bij het windmolenproject. De uitwerking hiervan is terug te zien in het project 'Kerkrade, jongeren en windenergie'. De gemeente wil graag de jongeren van de basisscholen in Kerkrade de gelegenheid bieden kennis te nemen van het belang van duurzame energie en hen op verschillende manieren betrekken bij de bouw en de ingebruikneming van de windturbines.

Het betrekken van jongeren betekent enerzijds dat zij een aantal lesuren onderwijs aangeboden krijgen met als thema 'klimaatverandering, uitputting fossiele brandstoffen en het belang van duurzame energie'. Specifiek zal worden ingegaan op het project windenergie in Kerkrade. Anderzijds wordt er een wedstrijd georganiseerd met als doel het bedenken van een naam voor de windturbines. Daarnaast zal er bij alle deelnemende scholen gedurende een periode van drie jaar monitoring van het energieverbruik plaatsvinden. Op deze wijze wordt het mogelijk na te gaan op welke plaatsen energiebesparing mogelijk is.

De inhoud van het project wordt nog verder uitgewerkt. Binnenkort wordt hier nadere informatie over verstrekt.