Waterschap Roer & Overmaas


10-05-2005

Start onderhoudsseizoen 2005

Half mei start het onderhoudsseizoen voor het Waterschap Roer en Overmaas. De hogere temperaturen zorgen voor een explosieve groei van water- en oeverplanten. De maaiwerkzaamheden starten in de stedelijke gebieden en verplaatsen zich later naar het landelijke gebied. Voor het onderhoud huurt het waterschap gespecialiseerde bedrijven in.

Het in goede banen leiden van het waterbeheer is voor een groot deel een kwestie van gedegen onderhoud. Beken en rivieren moeten voldoende water kunnen aan- en afvoeren. Wanneer struiken, gras, bomen en waterplanten dit belemmeren kan wateroverlast ontstaan. Aan de andere kant willen we de natuur zoveel mogelijk een kans geven zich te ontwikkelen. Het onderhouden van beken betekent dus niet alles wegmaaien en klaar! Nee, voor elke beek bestaat een onderhoudsplan. Daarin staat aangegeven hoe vaak, op welke wijze en wanneer er gemaaid moet worden.

Selectief maaibeheer
Het afstemmen van de manier en frequentie van onderhoud op de functie en omgeving van de beek noemen we selectief onderhoud. Kenmerkend is dat er veel onderhoud handmatig plaatsvindt. Met een zogenaamde rug- of bosmaaier wordt de ongewenste vegetatie (veelal brandnetels en distels) weggehaald. Een ander kenmerk van selectief maaibeheer is het eerst maaien van de linkeroever en pas weken later de rechteroever. Op de meeste plaatsen wordt het maaisel afgevoerd, zodat mestvorming wordt voorkomen.

Later beginnen
Om de planten en dieren die in en om de beek leven een kans te geven starten de maaiwerkzaamheden pas laat. In stedelijk gebied rond 17 mei, in landelijk gebied na 15 juni. Onderhoud aan de waterbodems wordt zoveel mogelijk uitgesteld tot eind van de zomer zodat insectenlarven en amfibieëneitjes al hun ontwikkelingsfasen kunnen doorlopen.
Deze manier van onderhoud plegen pakt positief uit voor veel (bijzondere) plantensoorten. Onderzoek leert ons dat de aantallen insecten (o.a. libellen, vlinders), amfibieën en rietvogels in Limburg zijn toegenomen.