Gemeente Gouda


ernstige zorgen over verdeelmodel wwb van staatssecretaris van hoof (23/05/05)

Gouda verzet zich samen met enkele grote gemeenten tegen een verdeelmodel op basis waarvan bijstandsgelden aan gemeenten worden verdeeld. Deze gemeenten zijn Almelo, Arnhem, Delft, Dordrecht, Emmen, Enschede, Groningen, Heerlen, Hengelo, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Maastricht en Vlaardingen. Vijftien van de 27 grootste gemeenten in Nederland (G27) maken zich ernstig zorgen over de gevolgen van een voorstel van staatssecretaris Van Hoof om tot een objectief verdeelmodel van de WWB-gelden te komen. De gemeenten zetten kritische kanttekeningen bij het voorstel en stellen dat volledige doorvoering van het model veel gemeenten onmiddellijk in grote financiële problemen zal brengen. Vandaag versturen de vijftien gemeenten een brief aan de vaste kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Voor Gouda heeft dit nieuwe verdeelmodel forse financiële gevolgen. Als het budget 2003 op basis van dit model zou zijn berekend zou het 26 procent lager uitgevallen zijn. Op dit moment is nog moeilijk te bepalen wat het model wat dus uitgaat van gegevens van 2003 voor het budget 2006 gaat betekenen. Maar het zal hoe dan ook tekorten opleveren in de orde van grote van meer dan een miljoen euro.Dit is alleen te voorkomen door een drastische inzet om het klantenvolume te laten dalen. Enkele initiatieven hiertoe zijn al genomen.

Volgens de vijftien gemeenten zorgt het verdeelmodel voor veel te grote verschillen in financiële gevolgen voor alle gemeenten. Zo zal het herverdeeleffect in de ene gemeente op plus 45 procent uitkomen en in een andere gemeente op min 26 procent (dit geldt alleen voor gemeenten met meer dan 50.000 inwoners).

De gemeenten vinden de uitkomsten van het objectieve verdeelmodel niet acceptabel. Ook zetten zij vraagtekens bij de aannames die in het voorstel worden gedaan. Volgens hen zijn de prestatiecijfers over de uitvoering van de Wet werk en bijstand waar het voorstel van uit gaat, niet conform de werkelijke prestaties van de gemeenten. Onterecht wordt het beeld geschapen dat zogenaamde nadeelgemeenten hun uitvoering van de bijstand niet op orde hebben, aldus de gemeenten.

Het financiële risico is inmiddels wel door de staatssecretaris erkend, maar zijn voorstel om de bandbreedte van de herverdeeleffecten voor een periode van drie jaar af te toppen op maximaal min 10 procent, is volgens de vijftien gemeenten slechts uitstel van executie. Zij willen de staatssecretaris voorstellen de herverdeeleffecten voor 4 jaar te bevriezen op 3 tot 5 procent.

De vijftien gemeenten hebben inmiddels aan de Universiteit Twente opdracht gegeven om de financiële effecten van het WWB-verdeelmodel door te rekenen. De uitslag van dit onderzoek wordt binnen twee weken verwacht. Aanstaande dinsdag bespreekt de vaste kamercommissie of en hoe het verdeelmodel WWB op de Kameragenda komt. Footer