FNV

Laatste dagen van Lodewijk de Waal als FNV-voorzitter

Het vierjaarlijkse congres van de FNV, de federatie van zestien vakbonden, is dinsdag begonnen in het Rotterdamse congrescentrum De Doelen. Voorzitter Lodewijk de Waal draagt woensdag het stokje over aan Agnes Jongerius.
In een speciale editie blikt FNV e-Magazine terug op acht jaren voorzitterschap van de 54-jarige De Waal, die ooit begon als jongste districtsbestuurder van de NVV-bond Mercurius, een verre voorloper van FNV Bondgenoten.

Het akkoord over het evenwicht tussen flexibiliteit en zekerheid, de basis voor de gelijknamige wet, noemt hij zijn hoogtepunt als onderhandelaar. Maar de meeste emoties kwamen los tijdens de grootste vakbondsdemonstratie ooit - Museumplein, 2 oktober 2004.

Het ergste moment was vlak voor het eerste referendum van de FNV, dat over het Najaarsakkoord van 2003 ging. De voorzitters van de aangesloten bonden spraken zich niet uit. De leden accepteerden de nullijn gedurende twee jaar met een meerderheid van 56 procent.

De Waal koesterde zijn imago als rebel. Zo weigerde hij een jaar geleden voor de camera's de minister van Sociale Zaken de hand te drukken. "Het was een nogal Farizeïsch toneelstukje van De Geus, want ik had hem al een hand gegeven. En bovendien: ik wist op dat moment al dat het mis zou gaan. Dat had De Geus me net zelf aan de telefoon verteld."

In FNV e-Magazine komen tevens naaste collega's van De Waal aan het woord en staat een reeks opmerkelijke citaten.