Gemeente Wageningen

Financiële positie gemeente Wageningen weer in balans

De financiële positie van de gemeente Wageningen is weer in balans. De bezuinigingsmaatregelen die de gemeente vorig jaar heeft doorgevoerd, hebben dit jaar geresulteerd in een sluitende begroting. Wel wordt de gemeente waarschijnlijk zwaar getroffen door financiële maatregelen van het rijk. Zo ontvangt de gemeente naar verwachting 800.000 minder voor de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand. Dit betekent dat er de komende jaren zonder lokale maatregelen geen ruimte is voor nieuw beleid. Het college gaat samen met andere zwaar getroffen gemeenten bekijken welke mogelij kheden er zijn om de rijksmaatregelen aan te vechten.

De financiële positie van de gemeente Wageningen blijkt uit de Programmarekening 2004, de Voorjaarsnota 2005, en de Perspectiefnota grondbedrijf 2005. Deze stukken zijn door het college vastgesteld en worden op 27 juni a.s. in de gemeenteraad behandeld. Eind mei ontvangt de gemeente nog actuele informatie van het rijk. Dan wordt duidelijk hoe hoog de rijksmaatregelen definitief uitvallen.

De Programmarekening 2004

Met de programmarekening 2004 wordt financieel een jaar afgesloten dat in alle opzichten sterk is beïnvloed door een grote bezuinigingsoperatie. Deze was nodig om de gemeente financieel gezond te houden en zo een gedegen basis te creëren voor de toekomst. De getroffen maatregelen hebben veel invloed gehad op de organisatie. Het college is er trots op dat het desondanks veel van zijn ambities overeind heeft kunnen houden. In de programmarekening staan de geleverde prestaties per programma genoemd.

De jaarrekening sluit met een nadelig saldo va n EUR 815.000. Dat wordt met name veroorzaakt door uitgaven, die bij het opstellen van de najaarsnota deels niet voorzien waren. De belangrijkste hiervan is de actualisatie van de voorziening dubieuze debiteuren. Dit wordt altijd pas gedaan bij het opmaken v an de programmarekening. Een andere belangrijke post betreft

de hogere personeelslasten door inhuur. Deze lasten zijn het gevolg van knelpunten in de bedrijfsvoering, die om een snelle oplossing vroegen. Bovendien is in verband met de (toen nog voorgenomen) bezuinigingen besloten om zeer behoudend om te gaan met invulling van bestaande vacatures.

De Voorjaarsnota 2005

De voorjaarsnota heeft als doel de financiële positie te schetsen van de komende jaren en de stand van zaken voor het huidige begrotingsjaar. De uitvoering van de werkzaamheden voor dit begrotingsjaar verloopt grotendeels volgens planning en zonder de rijksmaatregelen zou de begroting een overschot hebben. De financiële positie laat nu echter zien dat er tot 2008 zonder maatregelen geen financiële ruimte zal zijn voor nieuw beleid.

De Perspectiefnota 2005

In de perspectiefnota staan de verwachte resultaten en risico's van de grondexploitaties van de gemeente. Het gaat daarbij om gebieden die de gemeente ontwikkelt, bijvoorbeeld woningbou wlocaties zoals Rustenburg en Noord West en bedrijventerreinen. Het verwachte resultaat is met circa EUR 700.000 verbeterd. Ook het totale risico van de grondexploitatie is afgenomen met circa EUR 1,5 miljoen. Op alle fronten gaat het beter met het grondbedrij f dan een jaar geleden, maar de perspectiefnota geeft wel nog steeds aan dat er tekorten zijn.