Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 24 mei 2005

`Verborgen Verlangens' wint Niek de Jong Prijs 2005

De Niek de Jong Prijs 2005 is gewonnen door het project `Verborgen Verlangens' van de Zorggroep Noord-Limburg. In dit project kunnen bewoners van het verzorgingshuis hun verlangens kenbaar maken door een briefje in een blauwe fles te stoppen. De flessen komen terecht in een kunstwerk van Sjaak Smetsers. De wensen worden zoveel mogelijk uitgevoerd. Ellen Wilbers van Zorggroep Noord-Limburg ziet de prijs als een beloning en een stimulans om door te gaan. 'Het project wordt al overgenomen door andere verzorgingshuizen'.

'Er zijn zoveel verborgen verlangens en het gaat vaak om zulke kleine dingen. Aandacht is bijvoorbeeld heel belangrijk. Maar ook een sleutel van de eigen kamer, een keer uit eten of een oude geliefde nog eens ontmoeten', aldus Ellen Wilbers.

'Mooi en interactief project'

Het juryrapport noemt het project een mooi en interactief project, waarin vooral heel gewone dagelijkse verlangens naar voren komen. De bewoners worden bij de zorg betrokken en daarnaast is het ook voor de medewerkers een leuk project. De jury van de Niek de Jong Prijs bestaat uit: I. van Bennekom (directeur Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie), M. Leers (voorzitter Raad van Bestuur CZ Actief in Gezondheid) en R. Koolen (hoofdredacteur Zorgvisie).

Fotobijschrift: ZN-voorzitter Wiegel reikt de Niek de Jong Prijs 2005 uit aan Ellen Wilbers van Zorggroep Noord-Limburg vanwege het project 'Verborgen Verlangens'. Wiegel typeerde het winnende project als 'gevoelvol', waarin gewone wensen naar voren komen die de kern van ieders leven raken.

Positief nieuws in de zorg
De Niek de Jong Prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door Zorgverzekeraars Nederland (ZN) voor `goed nieuws in de gezondheidszorg'. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door het Centraal Fonds RVVZ. In totaal is voor de genomineerden een bedrag beschikbaar van EUR 20.000. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Zeist presenteerden de vijf genomineerden zich op 23 mei met een voordracht of een filmpje. Elke genomineerde won in elk geval EUR 2.500.

Jong en oud
Vier van de vijf genomineerden richten zich op ouderen in verpleeg- of verzorgingshuizen; het vijfde project was Victory Camp, dat zomerkampen organiseert voor tieners met overgewicht. Dit project verdiende een gedeelde tweede prijs. De andere tweede prijs ging naar de Borrelvereniging voor dementerende ouderen van verpleeghuis Westhoff in Rijswijk. De vierde genomineerde was De Naber, een kleinschalig woonproject voor dementerende ouderen, waar zes woongroepen met elk zes bewoners in kleine huizen wonen. Tot slot was nog een project van verpleeghuis Westhoff genomineerd: het `Kookboek voor kleinschalig koken'. In dit kookboek staan eenvoudige recepten voor zeven personen.

Gevoelvol
Hans Wiegel, voorzitter van de ZN, roemde de eenvoud van de ingediende projecten: 'Het gaat om gevoelvolle, directe projecten die voor iedereen begrijpelijk zijn. Dat zien we ook in het winnende project Verborgen Verlangens: een gevoelvol project, waarin gewone wensen naar voren komen die de kern van ieders leven raken. Het gaat om aandacht, liefde en zorg voor elkaar'.