Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Onderzoek administratieve lasten

Kosten regelgeving voor burgers en bedrijven in Brabant kunnen minder

De kosten die bedrijven, burgers en instellingen in Brabant moeten maken om te kunnen voldoen aan provinciale regelgeving, kunnen met bijna twintig procent verminderen. Dat is een van de conclusies uit onderzoek van de provincie Noord-Brabant naar de administratieve lastendruk van provinciale regelgeving. Tevens is onderzocht waar binnen de eigen (autonome) regelgeving, regels kunnen vervallen of vereenvoudigen. Van de 144 regelingen die de provincie kent kunnen er 79 komen te vervallen omdat ze verouderd zijn of niet meer in werking. De overigen worden doorlopen op mogelijkheden op deregulering. Deze actie moet vóór 1 januari 2006 zijn gerealiseerd.

Gedeputeerde Peter van Vugt (bestuur en middelen) is blij met de uitkomsten van het onderzoek. "Het is voor het eerst dat de totale administratieve lastendruk voor burgers, bedrijven en instellingen voor Brabant in beeld is. Dat is nodig om als overheid een goede afweging te kunnen maken om het voor die partijen makkelijker te maken. De grote winst zit in snelle en korte procedures en in samenwerking. We zetten daar al het nodige voor in gang. Waar nog winst te halen is moeten we die zo snel mogelijk realiseren. Zo hebben we samen met de Brabantse werkgevers en enkele gemeenten en waterschappen proefprojecten opgezet, waarbij we vergunningsprocedures willen verkorten en vereenvoudigen. Ook maken we steeds meer gebruik van internettoepassingen voor het aanvragen van ontheffingen, subsidies en dergelijke. Om de doorlooptijd van procedures niet onnodig lang te laten verlopen bezien we ook in bepaalde gevallen verzoeken om ontheffing en vergunning als ingewilligd beschouwen, als we niet binnen de voorgeschreven termijn hebben beslist."

Onderzoek
Het onderzoek past in het streven van het provinciaal bestuur om de provincie slagvaardig, efficiënt en effectief te laten werken. Waar dat kan met minder regels én minder geld. Procedures die sneller en korter kunnen, moeten korter en sneller. De provinciale organisatie moet binnen de huidige bestuursperiode een betere organisatie worden, die betere producten, sneller levert.

Het overgrote deel (89% = 18,7 miljoen euro) van de administratieve lasten is het gevolg hogere regelgeving (medebewind). De rest (11% = 2,4 miljoen euro) is het gevolg van eigen regelgeving (autonoom).
De doelgroep die het meest last heeft van de kosten (administratieve lasten) van die provinciale regelgeving zijn de bedrijven in Brabant. Zij ondervinden 82 procent van de totale lasten. Hierbij veroorzaakt de aanvraag van een milieuvergunning de meeste administratieve lasten (82% voor bedrijven en 67% van de totale lasten van de provincie). Het merendeel (68%) van de lasten voor maatschappelijke instellingen worden veroorzaakt door autonome regelgeving van de provincies.
Aan de hand van tien voorbeeldregelingen van de provincie Noord-Brabant is berekend dat op de totale administratieve lasten een reductie mogelijk is van 19 procent.




Provincie Noord-Brabant