Ingezonden persbericht


Persbericht

DVD 'De Europese Grondwet te kijk zetten' verschenen

Een film die kritische vragen stelt bij de Europese Grondwet

De film licht in korte tijd een aantal aspecten uit de Europese Grondwet toe en geeft argumenten om tijdens het referendum op 1 juni nee te stemmen. Frank de Vries, docent staatsrecht, leidt de film in met de bedoelingen achter de grondwet. Vooral dat er geen discussie mogelijk is vindt hij riskant:

"Wie het waagt een kritisch geluid te laten horen over deze grondwet en er valt veel over op te merken overigens, ja die moet niet flauw doen want die brengt de Europese samenwerking in gevaar. Nou ik durf het wel eens om te draaien. Ik zou zeggen juist het gebrek aan discussie over Europa, juist de tamelijk kritiekloze houding ten aan zien van deze grondwet is veel gevaarlijker uiteindelijk voor de Europese Samenwerking dan een goed inhoudelijk debat erover."

De film is voor discussies, debatten en (huiskamer)bijeenkomsten gratis op DVD te bestellen per email info@stichtingzora.org of per telefoon 055-3780003 en te downloaden op www.stichtingzora.org

Korte samenvatting
'De Europese Grondwet te kijk zetten' (DVD, 10 minuten) Een film die kritische vragen stelt bij de Europese Grondwet

Voorstanders zeggen dat door de grondwet de Europese Unie democratischer wordt, het parlement zou bijvoorbeeld meer bevoegdheden krijgen. In deze film wordt dat door meerdere mensen in twijfel getrokken. In de grondwet staat geschreven dat één miljoen handtekeningen nodig zijn om iets op de agenda van de Europese Commissie te plaatsen. Daniël de Jongh van het Comité Grondwet NEE maakt duidelijk waarom dit artikel mensen niet meer zeggenschap geeft. Frank de Vries, docent staatsrecht en fractievoorzitter van de PvdA in Groningen, meent dat de democratie ver te zoeken is. Er is niet eens een gedegen discussie mogelijk over de grondwet.

Een drietal onderwerpen uit de grondwet worden in deze film verder uiteengezet: de gezondheidszorg, het landbouwbeleid en defensie. Agnes Kant, tweede kamerlid voor de SP, praat over de consequenties van een open markt op de gezondheidszorg. Verzekeringen in de zorg gaan met elkaar concurreren ten nadele van mensen met een chronische ziekte of een handicap.
---

Niet ter publicatie:

Indien u aandacht besteedt aan de film horen wij dat graag. U kunt contact met ons opnemen per email info@stichtingzora.org of per telefoon 055-3780003.

Stichting Zora

-------------------------------------------------
This mail sent through IMP: http://horde.org/imp/