Edelman - DLV


24 - 5 - 2005

75% van de bedrijven vindt dat besluitvorming IT-investeringen beter moet

Druk op IT-afdeling groot door gebrek aan inzicht

In driekwart van de Europese bedrijven is er te weinig inzicht in IT-beheer. IT-verantwoordelijken willen hierin meer inzicht om besluitvorming voor de investeringen in IT te verbeteren. Dit blijkt uit onderzoek onder 400 Europese IT-directeuren, CIOs en CTOs, uitgevoerd door Illuma Research in opdracht van Compuware. Bijna 70 procent van de respondenten zegt het IT-portfolio nog steeds op basis van handmatige processen te beheren. Dit in plaats van geautomatiseerd beheer. Het gevolg is dat organisaties hun IT-investeringen moeilijk optimaal kunnen afstemmen op de bedrijfsdoelstellingen.

IT-projecten krijgen dikwijls prioriteit op basis van verkeerde informatie, geeft Maurice Groeneveld, vice president bij Compuware aan. In de praktijk heeft de grootste schreeuwer vaak de meeste invloed. Hierdoor richt men zich niet op de IT-initiatieven die strategisch gezien het meest waardevol zijn. Dit geldt zowel voor vernieuwingen als het dagelijks onderhoud van systemen. De resultaten laten zien dat slecht resourcemanagement ontstaat doordat processen vaak handmatig en ad hoc plaatsvinden. Om er zeker van te zijn dat projecten en initiatieven op het juiste spoor en binnen het budget blijven, is real time inzicht in de operationele prestaties nodig. Zodat besluitvorming beter en sneller verloopt. Groeneveld voegt toe: Nog altijd vormen de budgetten die bedrijven aan IT spenderen een aanzienlijk deel van de jaarlijkse uitgaven. Het zou voor zich moeten spreken dat IT-uitgaven op basis van strategische behoeften gedaan worden.

Het onderzoek toont ook aan dat 24 procent van de organisaties een software-programma heeft voor het beheer van budget en hulpmiddelen in relatie tot de planning.

69 procent heeft zon toepassing niet en moet dit handmatig doen. Het financiële beheer en de planning van IT-projecten wordt in 71 procent van de organisaties alleen periodiek besproken in vergaderingen. Met het gebrekkige inzicht in de inzet van gelden en middelen verliezen IT-managers dikwijls de financiële grip op projecten. Juist nu IT- budgetten steeds meer onder druk staan, is dit een onwenselijke situatie volgens Groeneveld.

Compuware Nederland
Compuware is een softwareleverancier die zich toelegt op het leveren van oplossingen voor het verbeteren van de besturing van IT organisaties en onderdelen daarvan, zoals IT Governance, en het bouwen, testen en beheren van grootschalige, bedrijfskritische systemen. Compuware is opgericht in 1973 in Detroit en behoort wereldwijd tot de top 10 van onafhankelijke softwareleveranciers. De aandelen van Compuware staan genoteerd aan de NASDAQ. In Amsterdam werken ruim 300 medewerkers, verdeeld over het Nederlandse verkoopkantoor, het Europese hoofdkantoor en het Amsterdam Development Center. Hier worden Compuwares OptimalJ en Uniface ontwikkeld. Dagelijks werken de ontwikkelaars in Amsterdam aan het optimaliseren van de bedrijfskritische applicaties voor organisaties wereldwijd. Hiermee heeft Compuware één van de grootste Development Centra in Nederland. Kijk voor meer informatie op www.compuware.nl

Meer over Compuware:
Persberichten
Achtergrondinformatie
Beeldmateriaal
website: http://www.compuware.nl

Berith Behrens-Selling
Compuware
tel: 020-311 88 16
e-mail: berith.selling@nl.compuware.com

Edelman
Marjolein Rigter
Postbus 2021
2130 GE Hoofddorp
tel: 023-554 2030
e-mail:
website: http://www.edelman.com/nl