Provincie Zeeland


Provincie Zeeland steunt drie projecten

Provincie Zeeland steunt als vervolg op eerdere donaties in het kader van de actie Zeeland helpt Azië, drie projecten in Sri Lanka en Indonesië. Het college van Gedeputeerde Staten besloot vandaag tot subsidiëring van projecten voor 143.000.

In Sri Lanka komt 100.000 ten goede aan de Actie Vissersdorp uit Arnemuiden. Samen met de Stichting Woord en Daad start Actie Vissersdorp in Oost Sri Lanka in het District Batticaloa een wederopbouwproject in twee dorpen voor huizen, vissersmateriaal, vakonderwijs, werkgelegenheid en gemeenschapcentra. Het totale budget voor dit project is 1,1 miljoen Euro. De Arnemuidse stichting draagt 30.000 bij aan dit project in Sri Lanka. Met de provinciale bijdrage worden binnen dit project in Peeriyaneelavanai de herbouw van een school en een gemeenschapcentrum mogelijk gemaakt.

De tweede donatie in Sri Lanka komt ten goede aan de Stichting Wederopbouw Dorpen Sri Lanka van de Vlissinger Remi Lobbezoo. Provincie Zeeland ondersteunt hen met 25.000 bij de wederopbouw van een lesgebouw bij een tempel in Thiranagama, Hikkaduwa in zuid-west Sri Lanka. Het lesgebouw werd totaal weggespoeld bij de tsunami. Hierdoor werd het onmogelijk om kansarme jongeren uit de omgeving computerles te geven. De herbouw werd met eigen middelen van de stichting opgepakt. Voor het afbouwen van het lesgebouw werd een beroep gedaan op de provincie Zeeland.

Verder gaat in Indonesië subsidie naar het project Vissers terug naar zee van de Stichting Howu-Howu. De bootjes van de vissers op het eiland Nias, aan de westkust van Sumatra werden totaal vernield bij de zeebeving. Provincie Zeeland stelt 18.000 ter beschikking voor de bouw van twintig nieuwe visserbootjes. Door vervaardiging van de boten kunnen de vissers van het eiland weer zo snel mogelijk aan de slag. Er is samenwerking gezocht met deze stichting omdat zij lokaal een goede positie hebben opgebouwd op Nias. Hierdoor wordt het mogelijk om het met Zeeland verwante thema visserij te concretiseren bij de hulpverlening in Indonesië.

Opgeteld bij de activiteiten en het fietsenproject van de Stichting van Hand tot Hand, van de Middelburgse Janny Fioole, in Batticaloa in Sri Lanka, heeft Zeeland helpt Azië momenteel concreet 178.000 uitgegeven voor wederopbouwprojecten. Over verdere besteding van de door Provinciale Staten beschikbaar gestelde 400.000 zijn contacten gaande, die op termijn geconcretiseerd zullen worden.

Samensteller: H.A.Kramer; tel. 0118 63 18 09; persberichtnummer 62