Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Schaakmatch tussen burgemeesters

In september 2005 bestaat de Hoogkarspelse schaakvereniging Torenhoog op de kop af vijfendertig jaar. Dit heugelijke feit wordt gevierd met o.a een jubileumtoernooi dat in september in verenigingsgebouw De Laurentius in Hoogkarspel zal worden gespeeld.
Maar voorafgaand aan dat toernooi is het plan opgevat om aan dit jubileumjaar op een meer spectaculaire wijze aandacht te besteden, en wel middels een schaakmatch tussen de burgemeesters van de gemeenten Drechterland en Venhuizen. Deze historische schaakwedstrijd zal plaatsvinden op het Raadhuisplein van Hoogkarspel en wordt gespeeld op een straatspel van vier bij vier meter met stukken van zo'n 60 cm hoog.

De achterliggende gedachten voor deze boeiende happening want dat wordt het zeker! zijn de volgende; schaakclub Torenhoog bestaat slechts uit elf leden en sinds september vorig jaar doet de vereniging, met allerlei promotieactiviteiten, haar uiterste best nieuwe leden te werven. De reden om de burgemeesters voor een match uit te nodigen, ligt voor de hand. Want wat is er nu leuker om twee gemeenten die op het punt staan te fuseren, tegen elkaar te laten schaken met als inzet het nieuwe burgemeesterschap (nou ja, zogenaamd dan)?

De organisatoren verwachten geen treffen op grootmeesterniveau, maar willen van deze schaakpartij een ludieke activiteit maken met als doel de amusante publiciteit die zon match, zowel voor de schaakvereniging als voor gemeenten in een fusiejaar, zeker zal opleveren. De burgemeester van Hoogkarspel zal worden gesecondeerd door schaakclub Torenhoog en de burgemeester van Venhuizen door schaakclub Degoschalm. Voor deze bijzondere partij gelden aangepaste spelregels. De organisatie hoopt op een flitsend en krachtig optreden met als intentie het publiek en de media met deze match te vermaken. Daarna ziet zij de stromen nieuwe leden verwachtingsvol tegemoet.

Datum : Woensdagmiddag 25 mei 2005
Aanvang : 15.00 uur
Duur : 60 minuten; per speler een half uur
Locatie : Parkeerplaats Raadhuisplein Hoogkarspel
---