FNV

Colombiaanse krijgt prijs voor moedig vakbondswerk

Luz Stella Cadena Suarez uit Colombia ontvangt dinsdag in de namiddag de internationale vakbondsrechtenprijs van de FNV. De moedige vakbondsvrouw werd vorig jaar bedreigd na een protest tegen het ontslag van tweehonderd ambtenaren in Floridablanca.

Geweld tegen vakbondsactivisten is in het door een burger- en drugsoorlog verscheurde Zuid-Amerikaanse land niets bijzonders. Tot 20 april waren dit jaar al zestien mensen om hun vakbondswerk vermoord.

Nadat bekend werd dat Cadena Suarez, voorgedragen door de ambtenarenbond Abvakabo FNV, de vakbondsrechtenprijs kreeg, nodigde de burgemeester van de stad haar uit en gaf haar zelfs reisgeld mee, een bewijs voor de gevoeligheid van de overheid voor internationale aandacht voor de misstanden.

Vijf van de negen kandidaten voor de Febe Elisabeth Velásquez Vakbondsrechtenprijs waren voorgedragen uit geledingen van FNV Bondgenoten. Zo was de Chinese vakbondsactivist Zhang Shanguang voorgedragen door de woonafdeling Edam-Volendam.

Tijdens de demonstraties voor democratie in 1989 richtte Zhang in de provincie Hunan een onafhankelijke vakbond op. Het kostte hem zeven jaar gevangenisstraf, maar die brak zijn vasthoudendheid niet. Edam-Volendam zette zich in voor zijn vrijlating.

Uit de nominatiebrief: 'Voor ons is het vanzelfsprekend dat vakbonden zijn opgericht en dat we vergaderingen kunnen houden. In China, waarmee ieder land tegenwoordig economische betrekkingen onderhoudt, zou het arbeiders ook moeten toegestaan voor zichzelf op te komen.'

FNV Mondiaal en de plaatselijke afdeling van Amnesty International houdt een schrijfactie om Zhang te steunen.

De tweejaarlijkse vakbondsrechtenprijs van de FNV is vernoemd naar de vermoorde activiste Febe Elisabeth Velásquez uit El Salvador. De prijs van vijfduizend euro gaat naar vakbondsleiders die met grote moed de vakbondsrechten in hun land verdedigen.

Vanuit FNV Bondgenoten zijn ook de vrouwen Binda Panday van de onafhankelijke Nepalese vakbond voor de metaal- en chemische industrie en Aide Silva, de oprichtster van de Colombiaanse vakbond in de bloemenindustrie Untraflores, voorgedragen. Behalve Zhang zijn ook zijn landgenoten Yao Fuxin en Xiao Yunliang uit de noordwestelijke stad Liaoyang vanuit de grootste Nederlandse vakbond genomineerd. Sinds een werknemersprotest in 2002 zitten zij onder erbarmelijke omstandigheden gevangen.