Veilig Amsterdam


PvdA De Baarsjes - PvdA De Baarsjes eist harde aanpak overlast blowende jongeren

17/05/2005 - centrale stad ligt nog steeds dwars Jongeren die rondhangen en blowen in portieken moeten door de politie kunnen worden aangepakt. Nu is dat juridisch niet mogelijk. Een absurde situatie, vindt deelraadslid Jos Roest van de PvdA. "Bewoners en winkeliers in de Jan Evertsenstraat ervaren dagelijks grote overlast. De politie kan er nu niets aan doen en staat er machteloos bij te kijken.

De Baarsjes kampt al jaren met overlast van blowende jongeren in de Jan Evertsenstraat. De jongeren hangen in groepjes rond in portieken. De situatie is zo dat bewoners moeten vragen of ze hun huis in mogen om verder ongewild in de hasjdampen zitten. Door juridisch gehannes staat de politie machteloos. Een onaanvaardbare situatie, vindt de PvdA in De Baarsjes.

Woordvoerder Veiligheid Jos Roest vindt dat de APV moet worden aangepast, zodat de blowende hangjongeren kunnen worden aangepakt: De APV, de Algemene Plaatselijke Verordening, verbiedt wel overlast door alcoholgebruik, maar niet door blowen. De jongeren kennen intussen precies de regels en weten dat ze niet aangepakt kunnen worden. Als de politie de jongeren aanspreekt op de overlast die ze veroorzaken, lachen de jongeren de politie gewoon uit: je kan me niks maken.

Naast het signaal naar de centrale stad stelt de PvdA De Baarsjes deze situatie op 28 juni in de deelraad aan de orde. Roest: Burgers snappen hier geen snars van. Het is onaanvaardbaar dat de politie in ons stadsdeel niet tegen overlast kan optreden. Ons stadsdeelbestuur moet Cohen tot actie bewegen. Amsterdam zou een voorbeeld moeten nemen aan hoofddorp waar na problemen met blowende jongeren de APV succesvol is aangepast.