Gemeente Amsterdam

Willem Witsen

Kunstenaar met liefde voor de verstilde stad

24 mei 2005
---
Ulli Fischer

Als geen andere kunstenaar heeft Willem Witsen (1860 -1923) de liefde voor Amsterdam in zijn werk vastgelegd. Liefst deed hij dat in de uren dat er weinig mensen op straat waren. Hij wandelde door de stad of voer met een boot door de grachten. Verstilde stadsgezichten, ernstig, mistig en sereen zijn het resultaat. Witsen en zijn vriendenkring staan bekend als de `Tachtigers'. Ze wilden de kunst vernieuwen.

Regentengeslacht

"Gevels als geschiedenisboeken, waar je levens van hele generaties uit kunt lezen die schijnen weggezonken in de glanzende diepte!" Schreef Willem Witsen eind 1887 aan een vriend over zijn geboortestad Amsterdam. Witsen kwam ter wereld als jongste zoon van zes kinderen, telg uit een voornaam geslacht van regenten en succesvolle handelaren. Contacten in de hoogste kringen hoorden erbij. Voorvader Nicolaas Maas, burgemeester van Amsterdam en gewaardeerd wetenschapper, was goed bevriend met de Russische tsaar Peter de Grote.

Volksbuurten

De liefde voor Amsterdam ging diep, daarbij was Willem Witsen niet zozeer geïnteresseerd in de grachtengordel. Vooral de oude binnenstad en de volksbuurten kregen zijn aandacht. Over de Oudezijds Achterburgwal schreef hij in 1887: "Er is een buurtje bij de Zeedijk... een brok huizen en lucht en vuil water, dat water dat je zoo veel zou kunnen vertellen...". De luchten van Amsterdam, de sfeer op momenten dat de straten en grachten er verlaten bijlagen. Juist dat zocht hij op om uit te beelden in schilderijen en etsen.

Gevels langs de Oude Waal aan de voet van de Montelbaanstoren. Voorstelling in spiegelbeeld. Ets van Willem Witsen 1923. Gevels langs de Oude Waal aan de voet van de Montelbaanstoren. Voorstelling in spiegelbeeld. Ets van Willem Witsen 1923.

Talent

Witsen was een gedreven en hardwerkende kunstenaar. Achter zijn donkere, soms ondoorgrondelijke ogen brandde een vuur. Hij werkte tergend langzaam en had daar zelf last van. De afbeeldingen van Amsterdamse panden kloppen wel nauwkeurig. Levenslang was hij onzeker over zijn talent. Hij kreeg niet de erkenning van de kunstkritiek die hij in deze eeuw wel krijgt. Van de verkoop van zijn werk kon Witsen nauwelijks rondkomen. Voor een deel kwam dat door zijn uitbundige levensstijl, waarvan hij anderen graag liet meegenieten.

Levensstijl

Vrienden kwamen bij hem inwonen, mochten mee op reis en verbouwden zijn donkere kamer tot wijnopslag. Willem Kloos, vriend en dichter met een alcoholprobleem, werd jarenlang financieel en emotioneel gesteund. Als het geld op was, werd Witsen vaak gered door een `lening' van zijn vader. Later schilderde hij portretten om zijn inkomen te verbeteren en verre reizen te financieren. Met zijn tweede vrouwe Marie Witsen-Schorr bezocht hij ondermeer Italië, de Verenigde Staten en Nederlands-Indië. Marie was zijn muze en grote liefde. Daarvoor was hij negen jaar getrouwd met Betsy van Vloten. Ze kregen samen drie zoons.

Tachtigers

Witsen was het middelpunt van een vriendenkring van schrijvers en kunstenaars die elkaar ontmoeten in zijn woonhuis/atelier aan het Oosterpark in Amsterdam. Ze worden gerekend tot de Tachtigers. Een beweging rond 1885 die de kunst wilde vernieuwen. Individuele emoties stonden daarbij centraal. Bekende figuren uit de vriendenkring waren verder dichter Albert Verwey, schrijver Frederik van Eden, schilders Jan Veth, Jacobus van Looy en de fotograaf/schilder Georg Breitner. Breitner en Witsen liggen samen met hun vrouwen begraven in één graf op de Nieuwe Ooster Begraafplaats.

Atelier Willem Witsen Oosterpark 82. Foto J.M. Roís 1967. Atelier Willem Witsen Oosterpark 82. Foto J.M. Roís 1967.

Willem Witsenhuis

Het Witsenhuis aan het Oosterpark is bij testament vermaakt aan de Nederlandse staat. Het atelier van de kunstenaar op de eerste verdieping is een museum. De andere vertrekken staan gratis ter beschikking aan aanstormend schrijverstalent. Als eerste bewoner met haar gezin schreef Marga Minco er haar kroniek `Het Bittere Kruid'. Thomas Rosenboom voltooide er zijn roman `Gewassen vlees'. Het Witsenhuis is beperkt toegankelijk voor publiek. Bezoeken kunnen schriftelijk worden aangevraagd bij het Willem Witsenhuis, Oosterpark 82, 1092 AV Amsterdam. Op deze pagina Regentengeslacht Volksbuurten Talent Levensstijl Tachtigers Willem Witsenhuis