Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft in 2004 104,3 miljoen overgehouden op de begroting van 4,7 miljard. Dat blijkt na het opstellen van de Jaarrekening 2004. Het overschot is terug te voeren op het solide financiële beleid dat het College aan het begin van de collegeperiode heeft ingezet. De resultaten daarvan worden nu zichtbaar. Hoe het College het overgebleven geld gaat besteden, wordt later dit jaar beslist bij de Kaderbrief (de vroegere Voorjaarsnota) en de Begroting 2006.

2004 is een positief jaar geweest voor de gemeente Rotterdam. Zowel de resultaten op de verschillende beleidsterreinen, als het financiële resultaat zijn goed te noemen. Op het gebied van de 5 inhoudelijke prioriteiten en de prioriteit organisatie van de uitvoering ligt de gemeente op koers. In 2004 staan 84 van de 97 targets op groen.

Het solide financiële beleid van het college van b en w laat vooral resultaten zien op de beleidsterreinen sociale en maatschappelijke dienstverlening, middelen en ict en veiligheid.

Voorbeelden

Zo is er een start gemaakt met interventieteams, waarin verschillende gemeentelijke diensten samenwerken. Daarmee wordt kostenefficiënter gewerkt. Door het aangescherpte handhavings- en fraudebestrijdingsbeleid waren er minder bijstandsgerechtigden dan voorzien.

Een ander voorbeeld van financiële doelmatigheid is de strakkere sturing van Gemeentebelastingen Rotterdam (GBR). De dienst heeft de kwaliteit van de gegevensbestanden verbeterd, hetgeen heeft geleid tot hogere OZB-opbrengsten.

Resultaatbestemming

Het overschot uit 2004 kan niet alleen worden weggezet in de algemene reserve, maar ook worden gebruikt voor specifieke doeleinden, de zogeheten bestemmingsreserves. De bestemming van het resultaat wordt definitief besloten, als de gemeenteraad de Kaderbrief behandelt eind juni. Het College zal voorstellen doen die rekening houden met de financiële uitdagingen. Deze omvatten onder meer het vrijmaken van geld voor extra inspanningen op het gebied van collegeprioriteiten en verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening.

Lees volledige persbericht.

[s?rotterdam.Openbaar_60327.OTAP_RDM Content
ite_250003.Bestuursdienst_250055.Directie
AZ_2029887.Concerncommunicatie_2029890.Nieuwsbericht_2032005.Middelen en ICT_2032494.Overschot van 104,_2066531]