Socialistische Partij

Manifestatie Zorg Geen Markt groot succes!

24-05-2005 * Naar schatting meer dan duizend werkers en patiënten hebben vanmiddag voor de Tweede Kamer geprotesteerd tegen marktwerking in de zorg. De demonstratie was een initiatief van huisartsen en het Comité `Zorg Geen Markt', dat mede is opgericht door SP-Kamerlid Agnes Kant. De huisartsen, verpleegkundigen, kraamzorgers, specialisten en patiënten gaven te kennen dat zij niets zien in de steeds verder oprukkende marktwerking. Het vertrouwen in minister Hoogervorst blijkt tot het nulpunt gedaald. "Deze minister heeft niets met zorg en had nooit mogen worden aangesteld."

De manifestatie werd geopend met een optreden van de zanger Harry Slinger. Hij stak de actievoerders een hart onder de riem met strijdbare liederen tegen het kabinetsbeleid.

Initiatiefnemer Agnes Kant presenteerde het programma. Zij interviewde vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen, zorgwerkers en huisartsen in opleiding. Hun boodschap was helder: als de macht naar de zorgverzekeraars gaat, zijn we verzekerd van meer zorgen. "Het resultaat van het beleid is dat patiënten minder zorg krijgt voor meer geld," zei chirurg Robert Kreis. "Ik sta hier omdat de kwaliteit van de zorg mij aan het hart gaat," vertelde Geert-Jan van Loenen, huisarts te Enschede en ook een van de initiatiefnemers. "Ik probeer hier rustig een redelijk verhaal te houden, maar van binnen kookt mijn bloed van woede."

Agnes Kant ziet het verzet tegen het beleid fors toenemen: "Inmiddels hebben 8000 mensen die in de zorg werken, het manifest van het Comité Zorg Geen Markt ondertekent. Er is een zeer brede tegenbeweging aan het ontstaan tegen het kabinetsbeleid. Ik hoop dat mensen in alle sectoren van de zorg een voorbeeld nemen aan de strijdlustige huisartsen, want dit afbraakbeleid moet worden gekeerd."
* www.zorggeenmarkt.nl