Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 24 mei 2005

MEER PARKEERRUIMTE DOOR OPSCHOONACTIE IN DE BAARSJES

Het aantal parkeervergunningen dat in stadsdeel De Baarsjes is uitgegeven is sinds 1 januari van dit jaar met 663 afgenomen. Deze daling is hoofdzakelijk het gevolg van een grote opschoonactie onder de vergunninghouders waarmee het stadsdeel en Parkeer Combinatie Holland (PCH) vorig jaar zijn begonnen. Sinds 1 januari zijn 399 parkeervergunningen ingetrokken. Hiermee is de wachttijd voor een parkeervergunning in De Baarsjes met een kwart afgenomen.

In grote delen van De Baarsjes is vooral in de avond en nacht onvoldoende parkeergelegenheid. Daarom heeft het Dagelijks Bestuur eerder dit jaar een plafond van 7807 uit te geven vergunningen ingesteld. Het aantal daadwerkelijk uitgegeven vergunningen lag op 1 januari nog op 1616 boven dit plafond. Inmiddels is dit gedaald tot bijna 1200. Dit laatste aantal had inmiddels onder de duizend kunnen liggen, maar door een procedurefout ontvingen circa 250 aanvragers die op de eerder dit jaar op de wachtlijst terecht waren gekomen alsnog een vergunning.

Vergelijking van bestanden
Eind vorig jaar hebben De Baarsjes en PCH de gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie en het vergunningenbestand met elkaar vergeleken. Het grootste deel van de ingetrokken parkeervergunningen betrof personen die niet meer in De Baarsjes woonden, maar nog steeds een vergunning ontvingen op hun oude adres. Achterblijvende familieleden of buren die zelf geen auto hadden werden daarbij als postadres gebruikt. Enkele vergunninghouders hielden dit al sinds 1999 vol. Ook personen die na (echt-)scheiding nog een vergunning ontvingen voor hun vertrokken partner kwam veelvuldig voor.

Opschoonacties gaan door
Met het opschonen van het vergunningbestand wil stadsdeelwethouder Arco Verburg in een versneld tempo parkeerruimte creëren. Hoewel de grootste slag gemaakt is, blijft het stadsdeel doorgaan met opschoonacties. Zo wordt later dit jaar onder meer getoetst of de houders van een tweede vergunning nog steeds voldoen aan de criteria die destijds zijn gesteld. Sinds 1 januari van dit jaar worden er geen tweede vergunningen meer verstrekt.