Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
24 mei 2005 c034

Onderzoek vervuiling Teersdijk afgerond

Het voormalige sloopterrein aan de Teersdijk is vervuild met olie en metalen, maar levert geen risico op voor eventuele bewoners. Dat blijkt uit het onderzoek door Deloitte naar de gang van zaken rond de sanering van het sloopterrein. Hierover ontstond twijfel nadat vorig jaar een videoband werd gevonden waarop te zien is hoe bij saneringswerkzaamheden in 1987 afval ter plekke in de bodem is verwerkt.

Deze videoband is vorig jaar direct in handen gesteld van het Openbaar Ministerie. Het OM oordeelde dat er sprake is geweest van strafbare feiten, maar dat deze inmiddels zijn verjaard. Burgemeester Ter Horst heeft daarop Deloitte de opdracht gegeven de gang van zaken over de gehele periode tussen 1987 en nu in kaart te brengen.

Uit dit onderzoek blijkt nu dat er al vanaf 1984 gesproken wordt over mogelijke vervuiling op de Teersdijk en de mogelijke noodzaak te saneren. Er worden diverse voorbereidingen getroffen en subsidies aangevraagd. De provincie is in die tijd verantwoordelijk voor het vaststellen van de prioriteitenlijst van alle noodzakelijke saneringen. In 1987 stelt de provincie vast dat 'gezien de aard en concentraties van de verontreinigde stoffen' bodemsanering op dat moment 'niet noodzakelijk' is. De provincie adviseert de gemeente wel maatregelen te treffen om verdere aantasting van de bodemkwaliteit te voorkomen.

De gemeente heeft dit advies opgevolgd. Dit gebeurde door de vervuilde grond op het terrein te verwerken en van een zogenoemde afdeklaag te voorzien. Daarmee is de vervuiling geïsoleerd en kunnen eventuele bewoners niet meer in aanraking komen met de vervuiling.

Sindsdien is met grote regelmaat de grond en het grondwater gecontroleerd. Die bodem- en grondwatercontroles tonen aan dat de vervuiling zich inderdaad niet verder heeft verspreid.

In 1994 is een betonlaag afgefreesd. Ook dit freesmateriaal is ter plekke met gravel verwerkt. Uiteindelijk is na overleg met de provincie besloten dit af te dekken met een kleilaag.

In de loop der jaren blijkt een groot aantal onderzoeken naar mogelijke vervuiling te zijn uitgevoerd. Ook zijn diverse plannen voor sanering opgesteld. De kosten voor een volledig weghalen van de vervuilde grond werden geschat op 5 miljoen gulden (2,3 miljoen euro). Door te kiezen voor een sanering ter plekke waarbij de vuile grond werd afgedekt en geïsoleerd en de vervuiling werd gemonitord, kon de sanering voor iets meer dan 1 miljoen gulden (450.000 euro) worden uitgevoerd. Ook daarmee is volgens GS verantwoord gesaneerd.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de communicatie tussen betrokken ambtenaren en bestuurders en tussen bestuurders van de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland over deze kwestie, niet altijd optimaal is geweest. Niet alles is even helder vastgelegd en op verschillende momenten komen onderlinge spanningen aan het licht als gevolg van verschillen van inzicht. In die sfeer is gekozen om de situatie in ieder geval niet erger te laten worden dan ze was en zo veel mogelijk de vervuiling te isoleren. Verder werd geprobeerd om de kosten voor noodzakelijke maatregelen binnen de beschikbare budgetten te houden. Daarbij zijn milieuregels overtreden. Waar dat is gebeurd heeft dit geen juridische consequenties meer, omdat deze overtredingen inmiddels zijn verjaard.

Tegelijkertijd is nu opnieuw vastgesteld dat er weliswaar sprake is van bodemvervuiling en een 'ecologisch risico', maar dat het gebied geschikt is voor de bewoning van woonwagens en de bewoners er ook een moestuintje kunnen houden. Volledige sanering is ook volgens de huidige richtlijnen niet noodzakelijk. Omdat de vervuiling zich onder een 1 meter diepe afdeklaag bevindt, mogen bewoners geen diepe gaten graven en plaatselijk grondwater gebruiken.

Op basis van dit rapport kan de gemeente Nijmegen verder met de herinrichting van het woonwagencentrum aan de Teersdijk. Het Masterplan hiervoor is onlangs door het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen vastgesteld en ligt nu ter inzage voor inspraak. Het college verwacht tegen het einde van het jaar een definitief plan voor de herinrichting te kunnen vaststellen.
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380