Vlaamse overheid

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap PERSMEDEDELING VAN HET MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 24 MEI

2005

29 Vlamingen worden een dag lang wat ze willen

Niet minder dan 2426 Vlamingen stuurden hun dromen over een andere job, hobby of bezigheid in en namen zo deel aan de wedstrijd 'Word (voor een dag) wat je wil'. De wedstrijd maakt deel uit van de L-campagne van de Vlaamse overheid die levenslang en levensbreed leren wil stimuleren. De 29 winnaars kunnen tussen 24 mei en 10 juni een dag lang kennismaken met de job of vrijetijdsactiviteit van hun dromen.

Vlaanderen beschikt over een ruim vormingsaanbod, met leermogelijkheden afhankelijk van hobby, beroep en persoonlijke ontplooiing. En om de Vlaming te laten weten dat er vormingsmogelijkheden zijn op ieders maat, loopt het hele jaar door de sensibilisatiecampagne 'Word wat je wil' - Met de juiste cursus of opleiding spring je verder. Begin maart 2005 lanceerde minister Frank Vandenbroucke www.wordwatjewil.be, het meest volledige overzicht van cursussen en opleidingen voor volwassenen in Vlaanderen.

Uit hun verhalen bleek dat vele Vlamingen onvervulde wensen koesteren en dat uiteenlopende redenen hen beletten om hun beroepsloopbaan te heroriënteren of hun gedroomde vrijetijdsbesteding uit te oefenen. Heel wat deelnemers zagen de wedstrijd als een kans om daar alsnog verandering in te brengen.

In het kader van de campagne liep van 8 maart tot 30 april de wedstrijd 'Word (voor een dag) wat je wil'. Via postkaarten en advertenties in printmedia en via de 'Word wat je wil'-website werd een lijst met elf vrijetijds- en beroepsactiviteiten aangeboden. De meer dan 2000 deelnemers aan de wedstrijd vinkten hun keuze aan, of voegden hun eigen, twaalfde optie aan het lijstje toe. En ze legden uit waarom ze wilden kennismaken met die bewuste activiteit.

Negenentwintig winnaars krijgen tussen 24 mei en 10 juni effectief de kans om een dag lang 'te worden wat ze willen' en hun gedroomde job of bezigheid beter te leren kennen. Zij gaan aan de slag als bakker, bloementeler/bomenkweker, dierenverzorger in de zoo, imker, journalist, rijvaardigheidstrainer, scheepsofficier, secretaresse van een minister, steward(ess), trainer van sporters met een handicap, verpleegster, videojournalist, vogelbeschermer, wijnconsulent of wipschieter.