ST. NAT. EVENEMENTENPRIJZEN

Embargo tot 24 mei 16.00 uur

Rotterdam Evenementenstad van het jaar

Bij de uitreiking van de Nationale Evenementenprijzen in Den Haag is Rotterdam uitgeroepen tot Evenementenstad van het jaar. De prijs werd uitgereikt aan burgemeester Ivo Opstelten door Hans van Driem, directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. Jan Smeets van Pinkpop kreeg van de vakjury een Lifetime Achievement Award voor zijn verdiensten voor het vak en de Sneekweek werd het beste Stadspromotie-evenement van het jaar. Het International Film Festival Rotterdam kreeg de GrandPrix, de prijs voor een evenement met een belangrijke nationale en internationale waarde.

In 7 categorieën werden vandaag de Nationale Evenementenprijzen uitgereikt in het Theater aan het Spui in Den Haag. 10 Nederlandse steden waren genomineerd voor de titel 'Evenementenstad van het jaar' Rotterdam kreeg deze titel. Tweede stad werd Den Haag en derde Dordrecht. Naast de bekendmaking van de evenementenstad werden in vier categorieën in totaal 12 evenementen bekroond en werden er twee bijzondere prijzen uitgereikt.
(zie hieronder voor de complete uitslag)

De prijzen zijn een initiatief van De Nationale Evenementenprijzen en worden ondersteund door het Nederlands Bureau voor Toerisme en een aantal organisaties uit de evenementenbranche. De jury bestaat uit deskundigen uit de wereld van evenementen. De prijzen worden dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt en zijn bedoeld als stimulans voor organisaties en gemeenten.

Gemeenten hebben grote belangen bij evenementen. Naast de economische spinn off die evenementen teweeg brengen (een bezoeker aan een evenement geeft gemiddeld 35 Euro uit in de stad van het evenement) zijn er belangen op het gebied van stadspromotie, toerisme en het koesteren van een bruisende stad voor de eigen inwoners. Daarnaast helpen evenementen bij het integreren van bevolkingsgroepen (bijv. Zomercarnaval Rotterdam) en bestaan er defensieve evenementen die van ongereguleerde feesten leuke festiviteiten maken (Haagse KoninginneNach - TTnacht). Al die belangen zijn de reden dat gemeenten veel geld en energie steken in evenementenbeleid.

Indien u dit bericht voor 16.00 uur ontvangt bent u welkom bij de uitreiking in Theater aan het Spui te Den Haag. Aanvang bijeenkomst 16.00 uur. Aanvang uitreiking 16.30 uur.

Voor inlichtingen: Joost ter Waarbeek directeur De Nationale Evenementenprijzen

06 - 12998682

De totale uitslag:

Evenementenstad van het jaar:


1. Rotterdam

2. Den Haag

3. Dordrecht

4. Utrecht

5. Alkmaar

Tilburg, Amsterdam, Almere, Deventer en Leiden zijn gezamenlijk 6e.

GrandPrix

International Film Festival Rotterdam (IFFR) idem

Lifetime Achievement Award

Jan Smeets organisator van Pinkpop

Beste Stadspromotie-evenement


1. Sneekweek Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) - Stichting Sneek Promotion


2. Haagse KoninginneNach DOEN Evenementen b.v.


3. TT Assen / TTnacht TT Circuit Assen
Stichting Werkgroep TT Festiviteiten

Meest innoverende evenement


1. Dance4Life Stichting 4Life Amsterdam
2. Heimwee Stichting Heimwee Haarlem
3. De Kunsthal Kookt Kunsthal Rotterdam

Leukste Stadsevenement


1. Cultureel Festival Virus Stichting Virus Eindhoven
2. Donderdag Meppeldag Stichting Donderdag Meppeldag
3. Culturele Zondagen Utrecht Culturele Zondagen

Beste regio-evenement


1. Zeeland Nazomer Festival Stichting Zeeland Nazomer Festival
2. Visserijdagen Harlingen Stichting comité Visserijdagen Harlingen

3. SKS Skûtsjesilen Sintrale Kommisje Skûtsjesilen

24 mei 05 15:12