Ernst & Young

Risicovolle investeringen naar dieptepunt in eerste kwartaal 2005

24 mei 2005 -

Het bedrag dat in Nederland door Venture Capitalists (VC's) wordt gestoken in risicovolle ondernemingen is in het eerste kwartaal van 2005 verder geslonken. Via vijf transacties is 17,3 miljoen euro geïnvesteerd tegen acht transacties en 24,6 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2004. Op Europees niveau daalde het aantal transacties van 272 tot 199 maar steeg het geïnvesteerde bedrag van 688 miljoen naar 781,2 miljoen euro. Dit blijkt uit kwartaalonderzoek van Ernst & Young naar durfkapitaalinvesteringen door Venture Capitalists.

De transacties vonden plaats in al gevestigde ondernemingen in de sectoren biofarmaceuticals (2), consumer/business products (1), retail (1) en software (1). Het Europese beeld steekt in vergelijking met Nederland redelijk positief af. Voor het eerst sinds 2000 is er weer sprake van een groei in het totaal besteedde bedrag aan investeringen, hoewel het aantal transacties in het eerste kwartaal afnam.

Nederland nog steeds in dal
Nederland bevindt zich volgens Geert-Jan van Logtestijn, partner bij Ernst & Young Transaction Advisory Services, nog steeds in een dal als het aankomt op risicovolle investeringen door VC's. "Het beeld in Nederland blijft onveranderd slecht", aldus Van Logtestijn. "Het aantal transacties en de totale investeringen nemen steeds verder af. Enige hoop is te putten uit de Europese situatie waar voor het eerst sinds lange tijd weer sprake is van groei. Die trend zagen we een kwartaal eerder ontstaan in de Verenigde Staten en zet zich nu voorzichtig door in Europa."

Hoger bedrag uit lager aantal transacties
Het bedrag dat door VC's in risicovolle ondernemingen in Europa wordt gestoken, is in het eerste kwartaal van 2005 gestegen tot 781,2 miljoen. Het aantal transacties echter nam sterk af, van 272 naar 199. De sector biofarmaceuticals neemt met 37 transacties en 301,3 miljoen euro aan investeringen het leeuwendeel voor zijn rekening, gevolgd door software en halfgeleiders.

Van de Europese landen bleef Frankrijk naar verhouding goed presteren met 38 transacties dit kwartaal, hetzelfde aantal als vorig jaar eerste kwartaal. De investeringen daalden wel met vijf miljoen euro naar 106,5 miljoen. In het Verenigd Koninkrijk daalde het aantal investeringen met eenderde naar 68 transacties, maar de investeringen bedroegen samen wel 270,1 miljoen euro, een stijging van vijf procent. In Duitsland bleven de investeringen gelijk met 141,8 miljoen maar daalde het aantal transacties met 28 procent naar 26. Onder de andere Europese landen, die veel actief zijn in venture capital investeringen, waren Zweden, met 17 transacties en 61,4 miljoen euro, en Ierland met acht transacties en 42,1 miljoen euro aan investeringen.

Over het onderzoek
De cijfers in dit persbericht zijn gebaseerd op het totaal van de bevindingen van eigen onderzoek door VentureOne en Ernst & Young in Europa. Deze gegevens zijn verzameld door risicokapitaal-participatiemaatschappijen die aan het onderzoek hebben deelgenomen, op basis van uitgebreide gesprekken met CEO's en CFO's van bedrijven, en op basis van informatie uit de tweede hand. Deze risicokapitaalcijfers hebben betrekking op beleggingen in aandelen in 'early stage', innovatieve ondernemingen. Ondernemingen die geheel worden gefinancierd door ondernemings-, particuliere en/of overheidsinvesteerders, vallen hier niet onder. De informatie in dit bericht dient niet te worden geïnterpreteerd als zijnde een aanbeveling tot koop of verkoop van effecten, of tot het geven van advies betreffende beleggingsaangelegenheden.

Meer informatie
Het onderzoeksrapport is op verzoek verkrijgbaar bij Toby Ellson, woordvoerder Ernst & Young via e-mail of telefoon 010 406 53 64 of 06 29 08 47 62.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Geert-Jan van Logtestijn, van Ernst & Young Transaction Advisory Services via e-mail of telefoon 020 549 73 92.