Provincie Flevoland



Flevoland klaar voor economische groei

De provincie Flevoland beschikt over voldoende voorraad
bedrijventerrein om bij een aantrekkende economie ruimte te bieden aan bedrijven. Er is momenteel ruim 250 hectare direct beschikbaar voor uitbreidingen en voor nieuwe bedrijven. Als de vraag naar grond stijgt dan is er binnen korte tijd nog eens 325 hectare gereed te maken voor verkoop.

Voor de lange termijn liggen er plannen klaar voor 1.000 hectare nieuw bedrijventerrein, zodat de provincie Flevoland op dit punt de toekomst met vertrouwen tegemoet kan zien.
Gedeputeerde Andries Greiner: Nu kan ons niet meer overkomen wat eind jaren 90 gebeurde, dat we nee moesten verkopen aan bedrijven die zich graaag in Flevoland wilden vestigen.

Ook wat betreft kantoorlocaties is Flevoland gereed voor de toekomst. Per 1-1-2005 bedraagt de totale kantooroppervlakte in Flevoland circa 650.000 m2. In Almere is in de periode 2000-2005 een forse sprong gemaakt en is bijna de helft van de huidige totale kantooroppervlakte in Almere op de markt verschenen. Almere beschikt dus over relatief veel jonge kantoren die over het algemeen van een goede kwaliteit zijn. Vanwege de huidige laagconjunctuur is de leegstand wel opgelopen. Die leegstand kan snel worden ingelopen door de sterke en aanhoudende groei van Almere, maar er moet bij toekomstige nieuwbouwprojecten wel worden gekeken naar de vraag naar nieuwe kantoorlocaties.

De uitgifte van bedrijventerrein in Flevoland is in 2004 wederom afgenomen (30%), echter in mindere mate dan in 2003 (45%). In 2004 is 20 hectare grond uitgegeven. Sinds 1987 is de uitgifte van bedrijventerrein niet zo laag geweest. De malaise in de economie heeft een duidelijke weerslag in de aankoop van terrein door bedrijven. In heel Nederland is overigens de uitgifte de afgelopen jaren fors teruggelopen.

Voor Flevoland betekent de uitgifte in 2004 op enige termijn een toename van de werkgelegenheid. Als de uitgifte in 2004 van terreinen en de realisering van kantoren wordt doorgerekend dan is vorig jaar additionele ruimte geschapen voor ruim 1.000 banen.

De publicatie Statistiek van de bedrijventerreinen en kantoorlocaties is ook beschikbaar op internet: www.flevoland.nl/kerncijfers .