Provincie Flevoland



Provincie keurt buitendijks bouwen Meerdijkhaven af

De gemeente Lelystad wil aan de kust het plan Meerdijkhaven realiseren. Het plan omvat, naast binnendijkse woningbouw, een buitendijks zeilcentrum met buitendijkse woningbouw. Aan het buitendijkse deel van de plannen heeft Gedeputeerde Staten van Flevoland nu haar goedkeuring onthouden. De provincie meent dat niet kan worden uitgesloten dat de buitendijkse plannen negatieve gevolgen zullen hebben voor het beschermde natuurgebied Markermeer. Dit geldt met name voor de watervogelsoort Nonnetje.

Omdat negatieve effecten niet kunnen worden uitgesloten moet de gemeente Lelystad, op basis van de Vogel- en Habitatrichtlijn, onderzoeken of er alternatieven zijn voor de buitendijkse plannen, of sprake is van dwingende redenen van groot openbaar belang om deze plannen te realiseren en hoe vooraf voldoende natuurcompensatie gepleegd kon worden. Nu de gemeente Lelystad die zogenaamde passende beoordeling nog niet heeft uitgevoerd, konden Gedeputeerde Staten van Flevoland niet anders dan goedkeuring aan dit deel van het plan onthouden.

De provincie Flevoland betreurt het dat het plan niet geheel goedgekeurd kan worden, omdat zij de ambitie van de gemeente Lelystad om een hoogwaardig stedelijk waterfront te ontwikkelen volledig onderschrijft. Het Markermeer is, net als de andere meren in onze provincie, als Vogelrichtlijngebied aangewezen, vanwege de belangrijke waarde voor watervogels. Daarom geldt voor nieuwe activiteiten het nee, tenzij-beginsel: activiteiten zijn verboden, tenzij wordt aangetoond dat geen sprake is van betekenisvolle negatieve effecten voor de natuur. Dit blijkt een lastige bewijslast, omdat ook naar de opeenstapeling van effecten met andere activiteiten moet worden gekeken. Recent zijn de Tweede Maasvlakte en de tweede fase van IJburg hierop stukgelopen.

Als we geen manier vinden om op een goede manier met het
beschermingsregime van de Vogel- en Habitatrichtlijn om te gaan, gaat dit verlammend werken bij de verdere ontwikkeling van ons gebied, laat gedeputeerde Andries Greiner in een verklaring weten. Daarom werkt de provincie Flevoland bij de voorbereiding van het nieuwe Omgevingsplan aan een oplossing. Zij hoopt dit te vinden in de ontwikkeling van enkele duizenden hectares nieuwe natuur. Dit kan ook buitendijks, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuw natuurgebied bij de Houtribdijk, bestaande uit een combinatie van vooroevers, ondiepten, eilanden en luwtes.
Greiner in dit verband: Als we eerst de natuurkoek flink vergroten, creëren we voor onszelf de ruimte om aan de randen van de koek te gaan knabbelen. Langs deze weg kunnen op termijn de buitendijkse plannen van Meerdijkhaven toch gerealiseerd worden.