Gemeente Hoogeveen

24 mei 2005
Nieuwlande zegt ja tegen samenwerkende partijen Brede School Nieuwlande Een samenwerking als Brede School in Nieuwlande is zeker haalbaar. De basisscholen en andere partijen geven dit aan na een haalbaarheidsonderzoek. Mocht het naast samenwerking ook nog tot een gezamenlijk onderkomen komen, dan willen de scholen wel de eigen identiteit en cultuur behouden. Donderdag tekenen dertien betrokken partijen een intentieverklaring voor vergaande samenwerking.

Een werkgroep met een vertegenwoordiging van diverse groepen en instanties heeft het onderzoek afgerond, begeleid door adviesbureau Arrow. De intentieverklaring wordt ondertekend door basisscholen De Hoeksteen en De Driesprong, de bibliotheek, peuterspeelzaal De Drie Turven, de dorpsoverleggroep, de stichting Brede Scholen Hoogeveen, ROC Drenthe College, ROC Alfa College, de stichting Welzijnswerk, Icare, de GGD, dorpshuis Het Dwarsgat en de gemeente.

Eén centrum

De inhoudelijke samenwerking tussen de partijen moet leiden tot meer ontwikkelingskansen voor kinderen. Op den duur is de bedoeling dat er één gebouw komt voor de Brede School. Een onderzoek naar de haalbaarheid (vooral financieel) van dit centrum is inmiddels gestart en wordt dit jaar afgerond.

De bevraagde mensen en groepen in Nieuwlande geven aan dat ze naast de scholen een aantal voorzieningen graag onder één dak zien. Het gaat om ruimte voor jeugd, medische voorzieningen, dorpshuis, peuterspeelzaal, buurtbeheer, ouderenactiviteiten, sport, pinautomaat en kinderopvang.

Eerder wees onderzoek in het kader van het dorpsontwikkelingsplan Nieuwlande uit dat groepen en verenigingen in het dorp meer baat kunnen halen uit onderlinge samenwerking. Inmiddels is de dorpskrant De Nieuwlander een goed voorbeeld van de vernieuwing in Nieuwlande op dat gebied.