Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 24 mei 2005                                  |


1. Vergunningverlening mestbe- en verwerkingsinstallaties
De regels voor de vergunningverlening in het kader van de Wet Milieubeheer voor mestbe- en verwerkingsinstallaties zijn door Gedeputeerde Staten vastgesteld. De regels geven een verduidelijking van de provinciale Leidraad Mest om de juridische duidelijkheid verder te vergroten.

2. Studiereis Bulgarije en landinrichting
De provinciale coördinator van het Europese programma voor de vernieuwing van het landelijk gebied, Leader+, neemt deel aan een studiereis naar Bulgarije. Dit in het kader van de uitwisseling van kennis en ervaring tussen de oude en de nieuwe lidstaten van de EU. Centraal staan de ervaringen op het gebied van plattelandsontwikkeling en landinrichting.

3. Algemene subsidieverordening
Er is een belangrijke stap gezet in het terugdringen van de bureaucratie. De nieuwe algemene subsidieverordening die door Gedeputeerde Staten voor inspraak is vrijgegeven, vervangt in het totaal 21 bestaande subsidieregelingen. Daardoor ontstaat meer helderheid voor de aanvragers van de subsidie, een eenvoudiger werkwijze en meer zorg voor de financiële rechtmatigheid.

4. Masterplan Bergse Heide, Bergen op Zoom
Het masterplan voor de ontwikkeling van het gebied Bergse Heide in de gemeente Bergen op Zoom ontmoet bij zowel de Provinciale Planologische Commissie en het college van Gedeputeerde Staten een positieve grondhouding. Het betreft hier een gebied met natuur- en landschapswaarden waarvoor de gemeente plannen heeft gemaakt die een toeristisch-recreatief gebruik en het behoud of de ontwikkeling van natuur en landschap gecombineerd worden. Het masterplan is een verdere verdieping van het uitwerkingsplan Brabantse Buitensteden en Woensdrecht en het Gebiedsplan Brabantse Delta.

5. Jaarverslag Ruimtelijke Ordening 2004
De neergaande lijn in de woningbouw lijkt te zijn omgebogen. In 2004 is de woningvoorraad in Brabant met 9.100 huizen toegenomen. In 2003 werden er slechts 5650 nieuwe huizen gebouwd. De provincie heeft in 2004 een Actieplan voor de woningbouw opgesteld. Dat blijkt uit het jaarverslag ruimtelijke ordening 2004 dat door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. Uit het jaarverslag blijkt dat er verder 181 besluiten genomen zijn over de goedkeuring van bestemmingsplannen, 184 besluiten over uitwerkings of afwijkingsplannen en 698 verklaringen van geen bezwaar verleend. In het totaal zijn 26 verklaringen van geen bezwaar geweigerd. In 56% van alle gevallen zijn de aanvragen van verklaringen van geen bezwaar binnen de termijn van 8 weken afgehandeld. Gedeputeerde Staten zenden het jaarverslag naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu.

6. Locaties glastuinbouw 2005.
In West-Brabant is de kans op een tekort aan vestigingsmogelijkheden voor de glastuinbouw toegenomen door de ontwikkelingen in Oosterhout en Heusden. Daar staat tegen over dat de ontwikkeling van een projectlocatie in combinatie met het Agro Industrieel Complex Dinteloord (Steenbergen) meer vorm aanneemt. In Oost-Brabant loopt de ontwikkeling van een projectlocatie voor de glastuinbouw bij Deurne voorspoedig en zijn de eerste grote glastuinbouwkavels door de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij in Someren verkocht. Dat blijkt uit het voortgangsrapport Glastuinbouw dat Gedeputeerde Staten aan de statencommissies voor Ruimte en Milieu en Bestuur en Middelen zenden. Op grond van het provinciale beleid wordt er van uitgegaan dat de glastuinbouw in Brabant van 100 ha in 2000 tot 1500 ha in 2012 toeneemt.

7. Cultuurconvenant Rijk-Landsdeel Zuid
Er is meer geld beschikbaar voor cultuur in Brabant. Het gaat om een bedrag van E318.639 voor de periode 2005-2008. Dat blijkt uit de cultuurconvenant voor de periode 2005-2008 tussen het ministerie van OCW en de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland, Breda, Tilburg, Eindhoven, Helmond, Heerlen, Sittard/Geleen en Maastricht. In het totaal investeert het Rijk ruim E23 miljoen in Zuid-Nederland, daarvan gaat E11 miljoen naar Noord-Brabant, de provincie stelt daarnaast nog E1,8 miljoen beschikbaar en de Brabantse grote steden E2,9 miljoen. Dat blijkt uit het convenant en een notitie die Gedeputeerde Staten naar de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur zenden. De notitie gaat in op de actuele ontwikkelingen.

8. ESF-aanvragen
Meer aandacht voor scholing van medewerkers in het MKB. Dat is wat de provincie Noord-Brabant en de grote steden willen bereiken. Samen met de Grote Steden start de provincie een project rond scholing en het MKB. Scholing is voor ondernemers en werknemers van groot belang voor de continuïteit van het bedrijf en in de omslag van een maak- naar kenniseconomie. Het Europees Sociaal Fonds is daarvoor een belangrijk instrument. Gedeputeerde Staten vragen de staatssecretaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid de provincie eenmalig aan te wijzen als aanvrager van ESF subsidie om zo een Brabantbreed project te starten.

9. Innovatieve Acties Brabant
Het ontwikkelen van innovatieve acties rond medische zorg (cure) zorgthema's (care) en ziektepreventie en gezond leven staan centraal in de voorstellen van Gedeputeerde Staten voor het Europese Programma Innovative Actions 2000-2006. GS zenden de voorstellen naar de Europese Commissie en hebben bij de Kadernota Provinciale Staten voorgesteld E1 miljoen voor medefinanciering. Verwacht wordt dat de EU E1,6 miljoen beschikbaar zullen stellen en publieke en private partners E530.435. In het totaal beslaat het Brabantse programma voor innovative actions circa E3,2 miljoen.

10. Schade aan provinciale eigendommen
Wie bij een ongeval op een provinciale weg eigendommen van de provincie beschadigt, krijgt een rekening. Nu wordt die schade aan de eigendommen nog door de provinciale organisatie in rekening gebracht. Gedeputeerde Staten onderzoeken of dit effectiever en goedkoper door een gespecialiseerd bureau kan geschieden.

11. Statenvragen jeugdzorg
De belangen van de cliënt in de jeugdzorg staan centraal bij de provincie. Ondanks extra budgetten en productie-afspraken lopen de wachtlijsten in de jeugdzorg weer op. De nieuwe mogelijkheden van de Wet op de Jeugdzorg bieden, o.a. door marktwerking, eventueel oplossingen. De verhoudingen met de jeugdzorgaanbieders veranderen daardoor in ieder geval. Het verscherpte toezicht op de jeugdzorg blijft gehandhaafd. De ontwikkelingen in de jeugdzorg zijn herhaald besproken in de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van het lid van Provinciale Staten, mw. M. van Boxtel (SP).

12. Onderzoek Administratieve lasten en deregulering bij de proivncie Noord-Brabant
De kosten die bedrijven, burgers en maatschappelijke instellingen in Brabant moeten maken om te kunnen voldoen aan provinciale regelgeving kunnen met bijna twintig procent verminderen. Dat is een van de conclusies uit onderzoek dat de provincie Noord-Brabant heeft laten doen. Tevens is onderzocht waar binnen de eigen (autonome) regelgeving, regels kunnen vervallen of vereenvoudigen. Ook kunnen een aantal regelingen vervallen omdat ze niet meer van toepassing zijn. De aanbevelingen in het onderzoek worden door Gedeputeerde Staten bezien of ze kunnen worden uitgevoerd.

13. Communicatiefunctie provinciale organisatie
Er komt een onderzoek naar de organisatie van de communicatiefunctie van de provinciale organisatie. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Daarbij staan onder andere de afstemming van het bestuurlijk-ambtelijke traject, de afstemming binnen de provinciale organisatie en de aansturing centraal.

14. Overdracht bevoegdheden
Het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven neemt een aantal bevoegdheden op grond van de Wet stedelijke vernieuwing over van de provincie. Het betreft bevoegdheden ten aanzien van de verdeling van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing. Gedeputeerde Staten zenden een delegatievoorstel aan Provinciale Staten.

15. Drie Pieken in de Delta
Procesindustrie, de logistieke sector en het kusttoerisme zijn de drie sterke punten van de regionale overheden in Zuidwest Nederland. Dat staat in de notitie die de West-Brabantse gemeenten, de provincies Zeeland en Noord- Brabant, de Kamers van Koophandel, de Brabants Zeeuwsche Werkgeversvereniging en andere instellingen hebben opgesteld om invulling te geven aan de aanwijzing van de regio Zuidwest Nederland als economisch speerpuntgebied in de Nota Pieken in de Delta van het Ministerie van EZ. De notitie wordt aangeboden aan staatssecretaris van Gennip (EZ)

16. Plattelandsontwikkeling
In het totaal 24 projecten op het gebied van plattelandsontwikkeling zijn door Gedeputeerde Staten doorgezonden voor een bijdrage uit het plattelandsontwikkelingsprogramma 2005 en 2006. Gedeputeerde Staten hebben besloten een bijdrage van E500.000 beschikbaar te stellen voor 12 projecten waarbij een medefinanciering van de overheid verplicht is. Het betreft o.a. projecten ten aanzien van de teelt van bessen, natuur en recreatie, paddestoelen, mineralenbeleid, zorgboerderijen en fietspaden in het buitengebied.

17. Moerdijkse Hoek
Het toekomstig bedrijventerrein Moerdijkse Hoek wordt gefaseerd aangelegd, waarbij rekening gehouden wordt met het bestaande aanbod van bedrijventerreinen in de regio, de vraag van de markt en milieunormen. De sprong over de HSL komt daarbij als laatste aan de orde. Dat blijkt uit een notitie over de voorgenomen aanleg van het bedrijventerrein die Gedeputeerde Staten toezenden aan de statencommissie voor Moerdijkse Hoek. In het rapport gaat het college in op de rapporten van de statenfractie van de PvdA en de gemeenteraad van Moerdijk. Daarbij komen de hoofdpunten als zuinig ruimtegebruik, fasering, de lagenbenadering en het ruimtelijk model, de jurisprudentie en de procesgang en de regie aan de orde.

18. N261 Tilburg-Waalwijk
De ombouw van de provinciale weg N261 Tilburg-Waalwijk is een stap dichterbij gekomen nu Gedeputeerde Staten het milieueffectrapport hebben aanvaard. Van de vier uitgewerkte alternatieven voldoet het voorkeursalternatief het beste. Nu staat niets een start van de inspraak meer in de weg.


---- --