Gemeente Ede

Nummer 111 / Ede, 24 mei 2005

Reactienota spoorwegovergang Hakselseweg klaar
College geeft voorkeur aan éénrichtingsverkeer in zuidelijke richting

Het college van burgemeester en wethouders besprak dinsdag 24 mei de reacties op de verkeerssituatie bij de spoorwegovergang Hakselseweg in Ede. In de discussienota die het college eerder vaststelde, staan uiteenlopende maatregelen genoemd die vervolgens openbaar zijn gemaakt. In totaal reageerden 400 belanghebbenden. Uit de binnengekomen reacties blijkt dat de aangegeven voorkeuren sterk uiteenlopen. De verhoudingen tussen een afsluiting (in welke richting dan ook) of niet afsluiten is nagenoeg gelijk. Het college heeft nu haar voorkeur uitgesproken voor eenrichtingverkeer in zuidelijke richting.

Het college heeft het nadeel voor de bereikbaarheid afgewogen tegen het voordeel voor de verkeersveiligheid. Het college heeft de voorkeur uitgesproken voor éénrichtingsverkeer in zuidelijke richting voor gemotoriseerd verkeer, omdat deze maatregel een positief effect heeft op de verkeersveiligheid, relatief goedkoop is, geringe effecten op de verkeerscirculatie heeft en de omrij afstand beperkt blijft. Een middeneiland en éénrichtingsverkeer richting noorden, de overige twee opties, lossen de problemen rondom de spoorwegovergang, zo blijkt ook uit de reacties, toch onvoldoende op.
Een totale afsluiting voor gemotoriseerd verkeer geeft de grootste verandering in beleefde bereikbaarheid en stuit daarom op veel bezwaar van onder andere bedrijven.

Proces
Omdat de Hakselseweg momenteel onderdeel is van de Edese Hoofdwegenstructuur is het van belang dat ook de gemeenteraad haar voorkeur kenbaar maakt, voordat het college een definitief besluit neemt. De raadscommissie Beheer Fysieke Omgeving (BFO) zal daarom 16 juni de "reactienota", tezamen met de eerder door het college vastgestelde "discussienota" bespreken.
Daarna zal het college een (verkeers) besluit nemen met het bijbehorende communicatie en inspraak traject.
Degene die in de afgelopen periode een schriftelijke reactie hebben gegeven zullen persoonlijk worden geïnformeerd over het uiteindelijke besluit.

Bij de besluitvorming wordt ook het kostenaspect meegenomen omdat het vermoedelijk gaat om een tijdelijke maatregel. In het kader van de ontwikkelingen in "Ede Oost" wordt namelijk gekeken naar de mogelijkheden van een verdiepte aanleg van het spoor of een ongelijkvloerse kruising met de spoorlijn.
De reactienota, waarin alle opmerkingen zijn verwerkt, kunt op woensdag (25 mei) na 12:00 uur inzien op internet www.ede.nl.

Als u niet over internet beschikt, kunt u contact opnemen met mevrouw Rohde van de afdeling Ontwikkeling. Zij is op dinsdag tot en met donderdag te bereiken, telefoon (0318) 68 01 46.
---