Gemeente Ede

nummer 110 / Ede, 24 mei 2005

Ede wil investeren in Valleilijn

Het college van burgemeester en wethouders van Ede wil EUR 380.000 investeren in de Valleilijn. De Valleilijn is een gezamenlijk project van de provincie Gelderland en de gemeenten Ede, Wageningen, Barneveld en Nijkerk om het openbaar vervoer tussen Wageningen en Amersfoort te verbeteren. Het voorstel om EUR 380.000 te investeren in de Valleilijn wordt op 16 juni aanstaande besproken in de commissie BFO en op 30 juni aanstaande in de gemeenteraad vastgesteld.

Het bedrag is bedoeld voor de verbetering van het busvervoer tussen het NS-station Ede-Wageningen en het busstation in Wageningen. Provincie en gemeenten willen haast maken met deze investeringen omdat de Wageningen Universiteit & Researchcentrum goed bereikbaar moet zijn in verband met de opening van het nieuwe forumgebouw in 2006. Het is de bedoeling dat er volgend jaar een hoogwaardig openbaar vervoerverbinding is tussen Ede en Wageningen is.

Verbeteringen
De belangrijkste investeringen op het Edese deel van dit HOV-traject, zijn verbeteringen van de bushaltes en van de doorstroming van de bus. De bushaltes zullen bijvoorbeeld worden voorzien van dynamische reisinformatie. Passagiers kunnen op de vernieuwde haltes bijna gelijkvloers in de bus stappen. De doorstroming van de bus in Ede zal worden verbeterd door de verkeersregelinstallaties tussen de A12 en de Keesomstraat beter af te stemmen op het openbaar vervoer. Daarnaast willen Ede en de provincie de bussen uit Wageningen en Veenendaal (lijn 85 en 86) in de loop van 2006 aan de zuidkant van het station Ede-Wageningen laten halteren. De bus hoeft dan niet meer via de Albertstunnel naar de andere kant van het station te rijden. Dat scheelt reizigers 1 tot 1½ minuut aan reistijd.
---