Gemeente Ede

nummer 112 / Ede, 24 mei 2005

Gemeente-enquête `Inwoners aan het woord`
Edenaren geven hun mening over de gemeente

De Gemeente Ede heeft de resultaten van de gemeente-enquête gepresenteerd in het rapport Inwoners aan het woord 2005. Met deze enquête vraagt de gemeente inwoners hun mening te geven over onderwerpen die met de gemeente te maken hebben. De uitkomsten gebruikt de gemeente om haar beleid op diverse terreinen te formuleren en te beoordelen. De gemeente-enquête bestaat sinds 1992 en wordt iedere drie jaar uitgevoerd door afdeling Onderzoek, Ontwikkeling en Statistiek.

De gemeente-enquête is dit jaar voornamelijk gebaseerd op de programmabegroting, die in ontwikkeling is. In deze begroting heeft Ede haar beleid gegroepeerd in 13 samenhangende programmas. Per programma zijn beleidsdoelen en maatschappelijke effecten geformuleerd. Voor zover deze effecten zijn af te leiden uit gedrag of meningen van inwoners, zijn zij vertaald in een vragenlijst.

In maart van dit jaar ontvingen 1000 willekeurig geselecteerde inwoners van 15 jaar en ouder uit de gemeente Ede deze vragenlijst. De vragen gingen over rampenbestrijding, veiligheid, beheer, gemeentelijke communicatie, Ede-Centrum, economie, sport, cultuur, gezondheid en maatschappelijke voorzieningen. 455 Inwoners hebben de vragen beantwoord, waarvan 42 via internet.

Opvallend
Uit de enquête komt een aantal opvallende resultaten naar voren. Zo voelen Edenaren zich steeds veiliger in hun eigen wijk. Ook is men positief over het aantal winkels, parkeerplaatsen en restaurants in Ede-centrum en de kwaliteit daarvan. Inwoners zijn echter minder te spreken over de sfeer in het centrum. Wel zijn zij tevreden over hun eigen woonomgeving.
Hondenpoep en hardrijdend verkeer veroorzaken de meeste overlast in de wijken. De verkeersoverlast in het algemeen is wel afgenomen Vergeleken met 2002 zijn inwoners minder tevreden over het onderhoud van groen, wegen en trottoirs. Meer Edenaren hebben betaald werk in vergelijking tot 2002, maar de arbeidsparticipatie van vrouwen blijft achter. Verder zijn Edenaren redelijk tevreden over het cultuuraanbod. Bioscopen en musea worden het meest bezocht.

De gemeente-enquête is binnenkort te downloaden via www.ede.nl.
---

Nadere informatie bij: Helen van den Oever, afdeling Communicatie, telefoon (0318) 68 08 18.

Laatste wijziging: 24-05-2005