Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Robotarm in de basisverzekering

Het college voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft staatssecretaris Ross van VWS geadviseerd de robotarm op te nemen in de basisverzekering per
1 januari 2006. De robotarm kost ongeveer EUR 51.000 voor vijf jaar

De VSN gaat ervan uit dat de staatssecretaris dit advies ook gaat overnemen.

roboratm De robotarm kan gemonteerd worden op een rolstoel. Met dit technisch snufje kunnen mensen makkelijker eten, drinken, een bril rechtzetten, achter het oor krabben of een computer bedienen. Daardoor heeft iemand minder persoonlijke assistentie nodig en dat scheelt weer geld. Over vijf jaar gerekend is dat meer dan EUR 50,000. En dus mag de roboitarm nu verstrekt worden.
Bovendien verbetert de robotarm de kwaliteit van leven van mensne met een spierziekte en kan hij eraan bijdragen dat ernstig gehandicapten zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

De robotarm is begin jaren negentig ontwikkeld mede op initiatief van de VSN. De arm werd de afgelopen jaren al via een subsidieregeling verstrekt. Particulier verzekerden konden daardoor geen beroep doen op de voorziening. Vanaf 1 januari komt de arm beschikbaar voor iedereen die daarvoor wordt geïndiceerd.

Op de foto: Nicole drinkt thee. Foto van Exact Dynamics, het bedrijf dat de robotarm maakt.
24 mei 2005

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400