Gemeente Uithoorn

IJmuiden, 21 mei 2005

Geslaagde sea-trial KiKa-RoW met windkracht 5!

Ondanks een stevige wind hebben de roeiers van KiKa-RoW zaterdag 21 mei de Noordzee bij IJmuiden getrotseerd. Gemeten was een windkracht 4 tot 5 en spierkracht van de KiKa-RoW'ers zorgde ervoor dat een snelheid van zo'n 3 mijl per uur kon worden gehaald. Er kan worden teruggekeken op een geslaagde sea-trial, precies 100 dagen voor de eigenlijke KiKa-RoW, die eind augustus van start gaat.

Als begeleider van de KiKa-roeiboot voer de `Koningin Juliana' van de KNRM mee. De reddingsboot vertrok precies om 10.00 uur, de tijd dat ook de KiKa-RoW-boot het ruime sop koos. Geroeid werd in vier sessies van elk vijf kwartier. Van 10.00 tot 15.00 uur begaven telkens vier roeiers plus een `stuur' zich in de zeewaardige roeiboot, onlangs officieel `The Vin' gedoopt. Daar het roeien op zee is geen routine is voor de roeiers, is het een `must' om enkele keren op zee te trainen. Zo kunnen de roeiers wennen aan de golfslag, stromingen en het zeeverkeer.
Hoewel de ferme wind het roeien afgelopen zaterdag bemoeilijkte, waren de roeiers en begeleiding positief over de behaalde resultaten. Met windkracht 4/5 op open zee tot 3 mijl per uur komen, is een goede prestatie. De roeiers kijken dan ook vol optimisme uit naar de dag dat daadwerkelijk de Noordzee wordt overgestoken.

SAIL en Holland Beker
Behalve het trainen op zee zal de KiKa-RoW zich de komende maanden ook nog op diverse evenementen presenteren. Zo is het project vertegenwoordigd op SAIL (17 t/m 21 augustus) en wordt deelgenomen aan de Koninklijke Holland Beker. Laatstgenoemde wedstrijd vindt plaats in het weekend van 25 en 26 juni, op de Bosbaan in het Amsterdamse bos.