Gemeente Alphen-Chaam


In de maanden mei tot en met juli kunt u weer behaarde rupsen aantreffen op eikenbomen.

De eikenprocessierups die sinds 1990 weer in Nederland voorkomt is te herkennen aan de specifieke nesten; dichte spinsels van vervellingshuidjes, uitwerpselen en brandharen. 's Nachts gaan de rupsen in processie op zoek naar voedsel.
Als doelstelling hanteert de gemeente Alphen-Chaam het zoveel mogelijk verminderen van risico's voor mens en dier, met zo weinig mogelijk schade aan de ecologische kwaliteit van de bomen en de omgeving. De provincie Noord-Brabant en de gemeenten passen zoveel mogelijk de landelijke leidraad toe, zoals deze is opgesteld door Alterra, samen met Rijkswaterstaat en GGD'en.

Bestrijding
In het kort wordt de volgende leidraad gehanteerd:
· Op locaties waar veel mensen komen zoals fietsroutes en doorgaande wegen en waar geen beschermde vlinders voorkomen worden de bomen met een biologisch middel gespoten. Dit middel wordt in mei toegepast.
· Op locaties waar veel mensen komen, maar geringe overlast is wordt gekozen om in de maanden juni en juli grotere nesten te branden.
· Op locaties waar weinig mensen komen en een beperkte overlast is kan gekozen worden voor niets doen, waarschuwen of het afsluiten van de locatie.

· Op locaties waar weinig mensen komen en een grote overlast is kan worden gekozen voor branden of afsluiten.

De nieuwe bestrijdingsmethode maakt gebruik van een bacteriologisch preparaat dat op de bladeren van eikenbomen gespoten wordt zodra de bomen zijn uitgelopen. Het middel dat gebruikt wordt, is niet schadelijk voor het milieu en tast ook de natuurlijke vijanden van de rups niet aan. Wel doodt het ook andere rupsen. De rupsen die zich voeden met de bladeren, worden gedood voordat zij het stadium bereikt hebben waarin ze brandharen bezitten. De dode rupsen hoeven dan ook niet meer opgeruimd te worden.
Indien u overlast heeft van eikenprocessierups in uw eigen tuin of erf kunt u contact opnemen met een particulier dierenbestrijder. Zelf maatregelen nemen wordt ten zeerste afgeraden!
Plaag

De eikenprocessierups is al een aantal jaren actief in Nederland. De rups komt vooral voor in Brabant en Limburg, maar rukt elk jaar verder op naar het noorden. De hoeveelheid overlast wisselt per jaar, echter wordt weer een toename sinds 2004 geconstateerd. Het voorkomen van de rups is een natuurlijk verschijnsel en te vergelijken met de aanwezigheid van teken en wespen. Over het algemeen zal de natuur er zelf voor zorgen dat het op een acceptabel niveau blijft. Zo zal een explosieve groei uiteindelijk resulteren in ziekte of gebrek aan voedsel. Jammer genoeg is het aantal natuurlijke vijanden van de rups beperkt. In bosgebieden is dit natuurlijk evenwicht wel aanwezig in tegenstelling tot eikenlanen in met name het buitengebied.
Voorkom ongemak
Voor mens en dier kunnen de rupsen met hun brandharen vervelende huidirritaties en ontstekingen van luchtwegen en/of ogen veroorzaken. De rupsen geven niet alleen bij directe aanraking overlast. Ook mensen die in de nabijheid van de besmette boom komen, kunnen hinder ondervinden, omdat de brandharen zich ook door de lucht verspreiden. Ook brandharen van voorgaande jaren, die achterblijven in de spinselnesten op de eikenbomen, blijven nog jaren hinder opleveren. Daar waar de eikenprocessierups massaal voorkomt, in de buurt van mensen is sprake van overlast.

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven. Indien u toch blootgesteld bent aan brandharen, als volgt handelen:
· Niet wrijven of krabben,

· Indien mogelijk onbedekte huid strippen met plakband,
· Kleren uitdoen en wassen (bij voorkeur op 60 oC),
· Goed wassen met zeep,

· Anti-jeukzalf gebruiken (op basis van kamfer of menthol).

Alleen bij ernstige klachten dient u naar uw huisarts te gaan. Voor vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij de GGD West-Brabant via http://www.ggd.nl of telefoonnummer 076 - 528 23 69 Voor algemene informatie over de eikenprocessierups wordt u verwezen naar de site van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: http://www.minvws.nl/zoeken/vragen/eikenprocessierups/default.asp Voor vragen of meer informatie over de bestrijding kunt u contact opnemen met de afdeling Civiele- en Cultuurtechniek, telefoon 013 - 508 6666.

© 2005 Gemeente Alphen-Chaam Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend