Provincie Utrecht

Persbericht

Nieuwe toeristische attracties in de provincie Utrecht

24-5-2005
De provincie Utrecht wordt het toneel van een aantal nieuwe toeristische routes, attracties en evenementen. Deze lopen uiteen van skate- en skeelerroutes door het Groene Hart tot extra voorzieningen in het museum Flehite te Amersfoort. Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht investeert hierin 200.000 euro.

De provincie realiseert in het Groene Hart 5 bewegwijzerde skate- en skeelerroutes die worden aangesloten op de steden in dit gebied en diverse recreatieve voorzieningen. Het wordt zo mogelijk om dichtbij huis en op een veilige en sportieve manier de omgeving te verkennen. Omdat er in deze provincie nog een gebrek is aan dergelijke routes stellen GS hiervoor 35.000 euro beschikbaar. Het project sluit goed aan bij de lopende plannen van de provincie om het gebied via allerlei toeristische routes beter toegankelijk te maken. De routes zijn naar verwachting in december 2007 klaar.

Vernieuwing bosbad de Vuursche
Bosbad de Vuursche in Baarn, dat onlangs grondig is vernieuwd, krijgt de beschikking over nieuwe speelvoorzieningen. Het openluchtbad wordt bovendien aangepast, zodat ook mensen die slecht ter been zijn hiervan beter gebruik kunnen maken. De regionale functie van dit bosbad, dat tot over de Utrechtse provinciegrens klanten trekt uit het o.a. Hilversum en Almere, wordt daarmee versterkt. Reden voor de provincie Utrecht om voor deze nieuwe investeringen een bijdrage van ruim 55.000 euro beschikbaar te stellen.

Festival "Gezondheid!" in Utrecht
In juli 2005 wordt in de binnenstad van Utrecht het Festival "Gezondheid!" georganiseerd. Aan de hand van podiumkunsten, voorstellingen van levende geschiedenis en andere attracties wordt de historie van de gezondheidszorg in Nederland gepresenteerd. De organisatie verwacht circa 15.000 bezoekers. Behalve aan het verleden wordt ook aandacht besteed aan innovatieve ontwikkelingen in de moderne gezondheidszorg. De provinciale bijdrage is 15.000 euro.

Nieuw informatiecentrum Flehite in Amersfoort
De cultuurhistorie van de gemeente Amersfoort krijgt permanente aandacht in een ontvangst- en informatiepunt dat wordt gerealiseerd in museum Flehite. Bezoekers kunnen daar terecht voor het bekijken van een film over de ontwikkeling van Amersfoort. Verder is er ruim aandacht voor het aanbod van culturele erfgoed in de stad. Vanaf het bezoekerscentrum worden bovendien boottochten en rondwandelingen georganiseerd. Samengewerkt wordt met o.a. de archiefdienst van Amersfoort, Utrecht Toerisme & Recreatie en de stichting Levende Historie. De provincie staat met een bijdrage van 47.000 euro garant voor de helft van de kosten voor dit project. Het informatiecentrum opent de deuren in het voorjaar van 2006.

Toerisme bij fort De Klop, Utrecht
Begin 2006 krijgt fort De Klop in Utrecht een nieuwe, toeristische bestemming. Er komt een kleinschalige camping, theehuis en een herberg met overnachtingsmogelijkheden. In de gebouwen komen ook vergaderruimten. De ligging van het historische fort - één van de schakels in de Nieuwe Hollandse Waterlinie - maakt het tot een bijzonder uitstappunt. Verwacht wordt dat het aantal overnachtingen zal toenemen met 10.000 per jaar. Het fort is bovendien een welkome aanvulling voor gasten die langere tijd in de provincie Utrecht willen verblijven. Reden voor GS om aan dit project 35.000 euro beschikbaar te stellen.

EuroGames Utrecht
In de provincie Utrecht verzamelen zich in juni a.s. 3000 sporters en 15.000 bezoekers voor het grootste homo- en lesbische sportevenenement van Europa: de EuroGames. Bij de organisatie van dit internationale evenement zijn ruim 50 organisaties betrokken. In het programma staat o.a. een EuroGames Village dat de deuren opent op het Jacobikerkhof. Bezoekers kunnen elkaar hier ontmoeten en genieten van allerhande attracties. Voor de inrichting van dit promotiedorp stelt de provincie Utrecht 20.000 euro beschikbaar. Het evenement zal een aanzienlijke impuls opleveren, met name voor de hotels in Utrecht en omgeving. De totale omzet als gevolg van de EuroGames bedraagt naar verwachting 5 miljoen euro.

Bovenstaande projecten worden gefinancierd uit een toeristisch budget voor toeristische ontwikkeling. De provincie gebruikt dit fonds om hiermee Utrecht te promoten als een provincie waar veel te beleven valt. Een provincie ook met een voor toeristen duidelijk herkenbaar gezicht. De provincie voert hiervoor het Actieplan "Uit en Thuis in de provincie Utrecht, 2005-2008" uit. Hierin staan maatregelen om zowel het aantal dagtoeristen als verblijfstoeristen in de provincie Utrecht te doen toenemen.

Laatst gewijzigd op 05/24/2005 02:40:47 PM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl