Gemeente Eindhoven

Persbericht: 24 mei 2005, no. 119

Kruispunt Kanaaldijk-Tongelresestraat veiliger

Eerste Eindhovense black spot aangepakt

Op 24 mei wordt gestart met het aanpassen van het kruispunt Kanaaldijk-Tongelresestraat. Daarmee wordt een begin gemaakt met het veiliger maken van de twintig gevaarlijke verkeerssituaties, de zogenaamde 'black spots'. Een black spot is een wegvak of kruispunt waar in een periode van 3 jaar minimaal 6 letselongevallen hebben plaatsgevonden.

Op dit kruispunt hebben in een periode van vier jaar 94 ongevallen plaatsgevonden. Het kruispunt is in 2000 heringericht, waarbij de voorrangssituatie is aangepast. Het totaal aantal ongevallen is vanaf 2001 sterk afgenomen (van 29 naar 19).

Probleem
Het grootste aantal ongevallen wordt veroorzaakt door het niet verlenen van voorrang. Dit type ongeval vindt met name plaats tussen verkeer van de Tongelresestraat-Zuid en de Kanaaldijk (beide richtingen). Vanuit de Tongelresestraat-Zuid is er onvoldoende zicht op tegemoetkomend en kruisend verkeer. De markering en bebording zijn onduidelijk en onjuist. Het verkeer nadert de kruising vanaf de Kanaaldijk vaak met een hoge snelheid.

Oplossing
Om de kruising veiliger te maken is een aantal aanpassingen noodzakelijk. De bebording en markering worden aangepast. Er wordt een formeel stopbord geplaatst (inclusief stopstreep) om het verkeer te dwingen te stoppen, zodat zij beter het kruispunt kunnen overzien.

Verder gaat er een attentieverhogende werking van deze borden uit, omdat zij alleen geplaatst worden op locaties waar het zicht ook echt slecht is. De weggebruiker weet hierdoor dat van hem/haar extra aandacht wordt verwacht.

De fietsoversteek bij de Tongelresestraat-Zuid wordt met behulp van rood asfalt geaccentueerd. Het fietsverkeer op de Kanaaldijk (dat de Tongelresestraat kruist) heeft voorrang. Om de snelheid van het verkeer op de Kanaaldijk te remmen worden er 50 km/uur drempels voor het kruispunt aangebracht. De werkzaamheden vinden plaats op 24, 25 en 26 mei.

© 2005 Gemeente Eindhoven