VVD



Nieuws

23 mei 2005 - Haalbaarheid van Europese
luchtkwaliteitsnormen

Vragen van het lid De Krom (VVD) aan de Minister van Verkeer en Waterstaat met betrekking tot de haalbaarheid van Europese luchtkwaliteitsnormen.

1. Bent u bekend met het artikel 'Europese luchtnorm is haalbaar, het is een kwestie van tijd' in het Nieuwsblad Transport ?

2. Deelt u de mening van de directeur-generaal Transport en Luchtvaart dat de Europese norm voor fijn stof wel haalbaar is? Zo ja, waarom en wanneer? Zo nee, waarom niet? Kunt u het pakket van maatregelen overleggen, inclusief kosten en baten, waaruit blijkt dat de normen wel haalbaar zijn?

3. Hoe verhouden de uitspraken van de directeur-generaal Transport en Luchtvaart zich met de uitspraken van de Staatssecretaris van VROM dat Nederland ondanks bronbeleid, fiscale maatregelen, lokale verlaging van de maximumsnelheid en lokale maatregelen door provincies en gemeenten niet zal kunnen voldoen aan de eisen met betrekking tot fijn stof ?

4. De directeur-generaal Transport en Luchtvaart geeft aan dat het niet de bedoeling is van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat om de Europese norm voor luchtkwaliteit los te laten. Betekent dit ook dat het Ministerie van Verkeer en Waterstaat in Europees verband niet zal pleiten voor aanpassing c.q. uitstel van de norm voor fijn stof? Hoe verhoudt zich dit met uitspraken van de Staatssecretaris van VROM om dit juist wel te doen?

5. Is de Minister van Verkeer en Waterstaat voornemens om afspraken te maken met het bedrijfsleven c.q. de transportsector om de emissies te beperken? Zo ja, welke?

1) Nieuwsblad Transport, 11 mei 2005

2) Tweede Kamer, vergaderjaar 2004-2005, 28 663, nr. 27, pagina 4

3) Tweede Kamer, vergaderjaar 2004-2005, 28 663, nr. 27, pagina 4

23 mei 2005