Gemeente Geldrop-Mierlo



Publicatie 23 mei 2005

LEERLINGEN VAN HET STRABRECHT COLLEGE GAAN ZWERFAFVAL INZAMELEN

Het Strabrecht College is dit jaar weer gestart met het zwerfafvalproject Zwerf je mee?. Het project is bedoeld om de leerlingen meer bewust te maken van het zwerfafvalprobleem. In samenwerking met de gemeente en de Milieudienst Regio Eindhoven is een lespakket ontwikkeld voor de tweedejaars leerlingen. Als onderdeel van het project gaan de leerlingen ook zelf zwerfafval ophalen in Geldrop, voornamelijk in de omgeving van het Strabrecht College.

Zwerfafval staat in de top drie van ergernissen van de Nederlandse bevolking. Zwerfafval maakt onze woon- en leefomgeving lelijk, maar het vervuilt ook de bodem, het grondwater, sloten en plassen. Het kost de Nederlandse samenleving jaarlijks 250 miljoen euro om de vele tonnen zwerfafval die in de natuur en op de openbare weg terechtkomen op te ruimen. In verschillende wijken hebben burgers ook zelf het initiatief genomen tot schoonmaakacties, om zo te zorgen voor een schone buurt. Maar schoonmaken alleen is niet genoeg om onze woon- en leefomgeving netjes te houden. Er zal iets moeten veranderen in onze mentaliteit, anders keert het zwerfafval steeds weer terug.

ZWERFAFVALPROJECT STRABRECHT COLLEGE
De tweedejaars leerlingen van het Strabrecht college volgen dit jaar weer het project Zwerf je mee?. In het kader van dit project gaan de leerlingen in de periode van 31 mei tot en met 3 juni in de omgeving van het Strabrecht college zelf zwerfafval inzamelen. Als het in deze week slecht weer is, wordt de actie verzet naar de week van 7 tot en met 10 juni. De leerlingen moeten turven wat er wordt gevonden, wat vervolgens in de lessen wordt besproken. Ook maken de leerlingen een werkstuk of een poster over het thema. Voor de beste werkstukken wordt door de gemeente een prijs beschikbaar gesteld. Hierbij levert ook afvalinzamelaar CURE een bijdrage. In het kader van het zwerfafvalproject is in de bibliotheken van Geldrop en Mierlo een tentoonstelling opgezet, waarin de diverse aspecten van zwerfafval worden belicht. Deze tentoonstelling is ontwikkeld door het Milieu Educatie Centrum Eindhoven.

MEER INFORMATIE
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw B. Marcus van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Zij is tijdens kantooruren bereikbaar via telefoonnummer 040-2893782.

Hoe lang duurt het voordat afval is vergaan?


- Appelklokhuis: ongeveer 14 dagen.

- Banaan of sinaasappelschil: 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het weer.
- Blikje van fris-/of sportdrank: een blikje is gemaakt uit twee materialen: aluminium en staal. Het deksel is gemaakt van aluminium en dat vergaat nooit. De rest van het blikje is gemaakt van staal en doet er 50 jaar over voordat het uiteen valt.

- Kartonnen drankbeker: minstens een half jaar. Als er nog een coating op zit (een soort plastic laagje) duurt het nog langer.
- Kauwgom: 20 tot 25 jaar.

- Krant: van een paar dagen tot een half jaar.
- Petfles van polyester bijvoorbeeld frisdrankflesjes: in de schaduw 10 jaar, in de zon 5 jaar

- Polystyreen zoals koffiebekers, patatbakjes, piepschuim: eeuwig, dit vergaat nooit.

- Sigarettenpeuken: 2 jaar.

Klik hier voor het stappenplan.

Publicatie 23 mei 2005

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR DE HEER W.A.A. HABETS

Op dinsdag 17 mei ontving de heer W.A.A. Habets een Koninklijke Onderscheiding. Omdat hij op 29 april tijdens de Lintjesregen niet aanwezig was, speldde wethouder B. van den Tillaar hem nu alsnog een lintje op. De heer Habets is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.