Provincie Overijssel

Provincie Overijssel vermindert aantal regelingen fors

De provincie Overijssel kent 170 verordeningen, beleidsregels en andere regelingen. De provincie gaat alle regelingen saneren, het grootste deel nog dit jaar. De provincie geeft daarmee meer ruimte aan de samenleving om te kiezen; ruimte voor eigen initiatief en eigen verantwoordelijkheid. Ook worden de administratieve lasten voor burgers, bedrijven en instellingen met 25 procent verminderd. Getalsmatig blijven op termijn nog maar 25 regelingen over. Deze reductie wordt vooral gerealiseerd door het samenvoegen van subsidieregelingen en het opstellen van een verordening voor de fysieke leefomgeving.

Subsidies

In de bestaande regelingen is subsidieverlening en verantwoording vooral georiënteerd op de kosten van activiteiten en de bedrijfsvoering van instellingen. In het nieuwe systeem van regelgeving wordt bemoeienis daarmee zoveel mogelijk vermeden. Het Overijssels bestuur wil meer sturen op prestaties en maatschappelijke effecten. De bestaande algemene subsidieverordening en circa 30 bijzondere subsidieregelingen worden samengevoegd tot twee besluiten, één algemene verordening en een daarop gebaseerd uitvoeringsbesluit. Dit nieuwe stelsel is doelgerichter, transparanter en minder bureaucratisch.

Fysieke leefomgeving

Daarnaast komt er één verordening voor de fysieke leefomgeving waarin alle regelingen staan die betrekking hebben op ruimtelijke ordening en het milieu. Ook inhoudelijk wordt een forse sanering bereikt: de wegen- en vaarwegenverordeningen bijvoorbeeld, worden samengevoegd tot een hoofdstuk waarin een groot aantal verboden geschrapt wordt en vervangen door algemene zorgplicht. Bovendien kan in veel gevallen volstaan worden met een melding en hoeft niet langer een ontheffing of vergunning worden aangevraagd zoals het uitvoeren van werkzaamheden aan provinciale wegen waarvoor nu gaat gelden dat de werkzaamheden mogen worden uitgevoerd mits ze geen belemmering zijn voor de verkeersveiligheid. Daarmee wordt het aantal vergunningen en ontheffingen met 600 verminderd.

De nieuwe regelingen worden toegankelijk via internet. Op een eenvoudige manier kan worden gezocht op onderwerp, trefwoorden of postcode. Dit systeem is op 1 januari 2006 operationeel, als ook de meeste nieuwe regelingen in werking treden.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl
© 2005 Provincie Overijssel