Provincie Overijssel

Werkconferentie zorgt voor verdere stappen tegen voortijdig schoolverlaten

"We kunnen het als samenleving niet accepteren dat jonge mensen, nog voordat ze aan een loopbaan beginnen, al op achterstand staan omdat ze geen startkwalificatie hebben." Deze woorden van gedeputeerde Carry Abbenhues vormden de opmaat voor de conferentie over de problematiek rondom voortijdige schoolverlaters. Zo'n80 medewerkers van scholen, gemeenten, Bureau Jeugdzorg en Centra voor Werk en Inkomen namen gisteren deel aan deze door Overijssel georganiseerde werkconferentie over de bestrijding van voortijdig schoolverlaten.

Zaken als jongerenloket, aansluiting tussen vmbo en mbo, trajectbegeleiding, typologie van schoolverlaters kwamen in diverse workshops aan de orde. De provincie draagt financieel bij aan de uitvoering van deze verbeterplannen, die zijn gericht op zowel de aanpak als het vóórkomen van voortijdige schooluitval.

Beter kennen

Gedeputeerde Abbenhues opende de werkconferentie en aansluitend sprak staatssecretaris Rutte de deelnemers toe met een videoboodschap. De opbrengst van deze werkconferentie is dat de partijen 'in het veld' elkaar beter hebben leren kennen. Dit is belangrijk omdat er diverse initiatieven in Overijssel op het raakvlak onderwijs-arbeidsmarkt gaande zijn en ook in ontwikkeling zijn voor de jeugd. De partijen willen elkaar opzoeken en werkbare coalities sluiten. De provincie juicht dit toe en ondersteunt dit ook met de nodige financiële middelen.

Extra geld

Wel plaatste Carry Abbenhues een duidelijke kanttekening; "Helaas blijft een relatief grote groep jongeren nog onbereikbaar ondanks alle inspanningen. We kunnen deze jongeren nauwelijks traceren. Dit mogen we niet laten gebeuren. Mede daarom hebben we onlangs 500.000 euro beschikbaar gesteld uit het Aktiefonds voor onder meer deze jongeren."

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel