Ingezonden persbericht


Persbericht - 24 mei 2005

OZB kan weg, heffing ingezetenen dreigt

AMSTERDAM, 24 mei - Gemeenten en provincies moeten een 'ingezetenenheffing' invoeren als alternatief voor de onroerende zaakbelasting. Dat adviseert een commissie onder leiding van voormalig VVD-voorzitter Bas Eenhoorn. De commissie denkt ook aan een lokale loon- en inkomstenbelasting van minimaal vier procent.

Elsevier publiceert deze week details uit het rapport dat Eenhoorn vorige week aanbood aan zijn opdrachtgevers: de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg.

Het voorstel van Eenhoorn, oud-burgemeester van Schiermonnikoog en Voorburg, komt neer op een Nederlandse versie van de Britse poll tax, een zeer omstreden vorm van lokale belasting die in 1990 de val van de Conservatieve premier Margaret Thatcher inleidde en die door haar opvolger John Major werd ingetrokken.

Eenhoorn berekent een ingezetenenheffing van 145 euro per huishouden die ten goede moet komen aan de provincies en een heffing van 575 euro per huishouden voor de gemeenten.

Maar hij voorziet maatschappelijke protesten tegen de nieuwe belasting. De provinciale heffing zal, gezien het tamelijk kleine bedrag, nog wel worden geaccepteerd. De veel hogere gemeentelijke heffing is voor de burgers vermoedelijk onaanvaardbaar en moet daarom via de loon- en inkomstenbelasting worden verrekend.

Eenhoorn beveelt een 'geruisloze' invoering van de Nederlandse poll tax aan. Vanaf 2008 moeten de gemeenten 'opcenten' op de loon- en inkomstenbelasting heffen. Belastingplichtigen dienen dan minstens vier procent van hun salaris aan de gemeente af te dragen.

Via 'bijheffing of teruggaaf' rekenen de gemeenten tenslotte definitief af met de burger, zo citeert Elsevier het rapport ... Lees meer

Noot voor journalisten:
De volledige tekst van het interview is op te vragen bij het redactiesecretariaat van Elsevier: 020 - 515 99 44.