Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA DEN HAAG Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer D.d. ARBO/P&G/2005/34785
Kenmerk:

Onderwerp Datum Contactpersoon Vragen van de Leden Van Egerschot en De 24 mei 2005
Wit

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de leden Van Egerschot (VVD) en De Wit (SP) over onderzoek naar werkgerelateerde sterfte.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

ARBO/P&G/2005/34785
---

Bijlage: beantwoording Kamervragen 2040513990

2040513990
Vragen van de leden Van Egerschot (VVD) en De Wit (SP) aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over onderzoek naar werkgerelateerde sterfte. (Ingezonden 2 mei 2005)

Vraag 1
Bent u op de hoogte van de uitkomsten van het onderzoek door het Hugo Sinzheimer Instituut van de Universiteit van Amsterdam naar werkgerelateerde sterfte?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Hoe beoordeelt u de voornaamste conclusie van het onderzoek dat er in Nederland jaarlijks meer dan 2,5 duizend werknemers als gevolg van gevaarlijk werk of slechte arbeidsomstandigheden sterven?

Antwoord
De conclusie baart mij zorgen. Het onderzoek toont het belang van goede arbeidsomstandigheden aan, ook voor arborisico's die pas op termijn hun negatieve uitwerking hebben. Dit betekent ook dat de in het onderzoek beschreven sterfgevallen deels veroorzaakt zijn door blootstellingniveaus in het (verre) verleden.

Vraag 3
Onderschrijft u de uitkomsten van het onderzoek? Zo ja, wat bent u voornemens te doen om deze situatie te verbeteren dan wel daaraan een einde te maken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Cijfers over effecten van slechte arbeidsomstandigheden zoals afkomstig uit bovenbedoeld onder- zoek, kunnen een belangrijke rol spelen in de bewustwording van werkgevers en werknemers. Zij dragen de verantwoordelijkheid om voor verbetering te zorgen. Hierbij is het van groot belang dat zij de arboregelgeving naleven.
Voor twee risico's die volgens het rapport een belangrijke bijdrage leveren aan de sterfte, bloot- stelling aan gevaarlijke stoffen en werkdruk, laat ik momenteel studies uitvoeren om nog beter zicht te krijgen op de problematiek.
Daarnaast heb ik de Sociaal-Economische Raad advies gevraagd over mijn voorstel het arbeids- omstandighedenbeleid en toezicht daarop te richten op hoge risico's in bedrijven, en werkgevers en werknemers een sterkere eigen verantwoordelijkheid te geven. Ook hier kunnen de cijfers een belangrijke functie vervullen.